Tiesitkö? Tämän vuoksi parsakaalia ei myydä purkissa
Monesta vihanneksesta ja hedelmästä löytyy kaupan hyllyltä purkitettu versio. Parsakaalisäilyke kuitenkin loistaa poissaolollaan, ja siihen on vissi syy.
Purkitetut elintarvikkeet säilyvät, koska prosessin aikana niistä tuhouvat sekä happi että haitalliset mikrobit – ja parsakaalin tapauksessa myös vihannes itse.
Purkkisäilytystä varten useimmat kasvikset keitetään, purkitetaan ja lämmitetään kertaalleen uudelleen, ohjeistaa The United States Deparment of Agriculture. Näin ehkäistään esimerkiksi botuliini-hermomyrkyn tarttumista säilykkeestä kuluttajaan.
Keittämiseen vaaditaan vähintään sadan asteen lämpötilaa. Parsakaali kuitenkin muuttuu mössöksi jo 90 asteessa. Vaikka parsakaalin kukinnot säilyisivätkin ehjinä ensimmäisestä kuumennuskerrasta, viimeistään toisella kerralla vihannes muuttuisi vihertäväksi massaksi.
Purkittaminen myös tuhoaisi parsakaalin maun samalla sen ominaistuoksua vahvistaen. Purkkiparsakaali olisikin siis pahanhajuista ja -makuista, limaista mössöä. Ehkä sietää olla vain onnellinen, ettei siitä pyydetä maksamaan.
Lähde: Reader's Digest, Spoon University
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut