Tiesitkö tämän erikoisen faktan? Keltuainen paljastaa kananmunan terveellisyyden
Mitä voimakkaampi keltuaisen väri on, sitä enemmän munassa on ravinteita.
Kananmunan keltuainen on täynnä terveellisiä ravinteita, vaikka moni jättääkin sen nykyään syömättä sen sisältämän rasvan vuoksi. Ei ehkä kuitenkaan kannattaisi.
Noin sata vuotta sitten Missourin yliopiston tutkija Leroy S. Palmer havaitsi, että kananmunan keltuaisen värillä oli todella väliä – mitä voimakkaamman keltainen väri, sitä paremmin kana on saanut ravinteita. Mikäli kana on saanut yksipuolista ravintoa sisältäen pääasiassa viljatuotteita, keltuainen on vaalean keltainen. Sen sijaan jos kana on saanut viljatuotteiden lisäksi maissia, kasveja ja hyönteisiä, kanan keltuainen on voimakkaan keltainen ja siinä on pieni vivahde oranssiin.
Voimakkaan keltainen keltuainen sisältää enemmän ravinteita kuin vaalea ja se sisältää myös enemmän karotenoideja. Karotenoidit ovat antioksidantteja, jotka edistävät A-vitamiinin muodostumista. A-vitamiini puolestaan tekee hyvää muun muassa näkökyvylle, vastustuskyvylle ja luille.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka