Tiesitkö? Täältä suurin osa suomalaisista jouluruoista on oikeasti peräisin

Vain muutama suomalaisen joulupöydän ruokalajeista on oikeasti peräisin Suomesta.

Huomenta Suomessa maanantaina vieraillut hotelli- ja ravintolamuseon museojohtaja Anu Kehusmaa kertoi mielenkiintoisia faktoja suomalaisten klassikkojouluruokien historiasta. Suurin osa tänä päivänä suomalaisissa ruokapöydissä nautittavista jouluruoista on perinteinä verrattain nuoria.

– Ikoniset joulupöydän elementit ovat olleet meillä vasta noin sata vuotta, Kehusmaa kertoo.

Lue myös: Tämä ruoka on suomalaisen joulupöydän outous: "Käsittämätöntä"

Monikaan jouluruoista ei kuitenkaan ole alun perin suomalaisia keksintöjä, vaan olemme lainanneet perinteet naapurimaastamme Ruotsista.

– On meillä toki omiakin elementtejä, mutta hyvin moni jouluruoistamme on itse asiassa Ruotsista lähtöisin. Venäjän vaikutus on hieman vähäisempi.

Lanttulaatikko on Suomen lahja maailmalle

Kehusmaan mukaan puhtaasti suomalaisia jouluruokia ovat muun muassa puuro ja erilaiset saariston kalaherkut kuten jouluhauki ja suolasilakat.

– Puuro on joulupöydän vanhin herkku ja talonpoikaista perinnettä. Riisipuuroa edelsi ohra-, ruis- tai kaurapuuro. Kun riisi yleistyi 1800-luvun lopulla, niin joulupuurokin ”riisistyi”. Mantelin piilotus puuroon on puolestaan englantilaista perinnettä keskiajalta ja sieltä saapunut Euroopan kautta Ruotsiin ja meille. 

On sentään olemassa yksi jouluherkku, joka on levinnyt Suomesta muualle maailmalle:

– Pohjois-Suomi on lahjoittanut Pohjois-Ruotsille lanttulaatikkoperinteen.

Mistä muut jouluruoat kuten rosolli ovat sitten kotoisin? Katso videolta Anu Kehusmaan haastattelu:

Petra Tuominen, petra.tuominen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja