Tiesitkö? Suomalaisen suosikkiruoan nimi on Kekkosen keksintö

Kekkonen kirjolohi
Kirjolohella ja tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkosella on yllättävä yhteys. Lehtikuva

Tiesitkö, minkä suomalaisen kalalajin ja herkkuruoan nimen tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkonen on keksinyt?

Harva tietää, että vielä vuoteen 1965 saakka kaikille tuttu kirjolohi kantoi nimeä sateenkaarirautu. Kalalajin uuden nimen keksi niinkin arvovaltainen henkilö kuin tasavallan presidentti, Urho Kaleva Kekkonen.

Sateenkaariraudusta kirjoloheksi

Raision markkinointijohtaja Timo Huhtamäki kertoi Benella-kirjolohen lanseeraustilaisuudessa, että kirjolohen nimen taustalla on peräti Suomen presidentti. Tutun kalan nimi muuttui sateenkaariraudusta kirjoloheksi vuonna 1965.

TIESITKÖ? Uusi Benella-kirjolohi on suomalaisten kasvattamaa kalaa, jonka ruokinnassa hyödynnetään Raisioaquan rehuinnovaatiota. Benellan taustalla olevan ruokintakonseptin ansioista maailman luonnonkalakantoja säästetään. Kotimainen kasvatettu kirjolohi on myös WWF:n kalaoppaan vihreällä eli suositeltavien kalojen listalla.

– Vuonna 1965 joukko kalankasvattajia kokoontui hotelli Marskiin keskustelemaan suomalaisen kalankasvatuksen nykytilasta ja tulevaisuudesta, Huhtamäki kertoo.

Tuttu kalalaji ja kalaherkkujen raaka-aine sai tuolloin uuden nimen. Tämä valkeni suomalaisille kokousta seuraavana aamuna.

– Suomalaiset avasivat seuraavana aamuna sanomalehtensä ja lukivat, että presidentti Urho Kekkonen oli nimennyt sateenkaariraudun kirjoloheksi, Huhtamäki toteaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja