Tiesitkö? Ruisleipä ei välttämättä olekaan terveellisin vaihtoehto

Shutterstock

Vaikka täysjyväruis on erityisen terveellinen vaihtoehto, on myös kaura parhaimmillaan huikean terveellinen valinta.

Ruista ylistetään erityisen terveellisenä viljana, mutta kaura on tietyillä mittareilla mitattuna jopa terveellisempää. Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen huomauttaa, että kauran tunnustetut terveysvaikutukset usein unohdetaan, kun keskustelu kääntyy ruisleipään.

– Ruis on nostettu mediassa niin kauhean korkealle, että siten kaura on uhohdettu, vaikka sitä ei missään nimessä tarvitsisi unohtaa, Partanen toteaa.

Kauraleipä on parhaimmillaan terveyspommi

Partanen on huomannut, että usein kun puhutaan viljoista, moni sanoo, ettei syö vaaleaa leipää, vaan ruisleipää. Moni ajattelee, että ainoa terveellinen valinta leipähyllyssä on ruisleipä. Vaikka täysjyvärukiista valmistettu ruisleipä onkin terveellistä, on hyvä ottaa huomioon myös se, että se ei sovi kaikkien vatsalle.

– Yleensä muistutan, että muitakin vaihtoehtoja on kuin se ruisleipä, varsinkin kun se ei kaikkien mahalle käy, Partanen kertoo.

Kauran ja rukiin vitamiinipitoisuudet ovat hyvin lähellä toisiaan. Kivennäisainepitoisuuksissa kaura menee usein rukiin ohi.

– Myös rauta-arvot ovat kaurajauhossa itseasiassa suuremmat kuin ruisjauhoissa, mikä minut yllätti, samoin jodiarvot. Itseasiassa melkein kaikissa kivennäisaineissa kaura voittaa, Partanen listaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!