Tiesitkö? Nämä yleiset ruoat voivat olla hengenvaarallisia

tumma-suklaa,-herkut
Shutterstock

Jouluna tulee mässäiltyä suklaalla, mutta kuinka paljon suklaata on oikeasti liikaa? Lue, mitkä yleiset ruoat voivat olla liiallisesti nautittuna hengenvaarallisia.

Suklaalevyn tuhottuasi saatat vitsailla saaneesi yliannostuksen herkkuja, mutta kuinka paljon suklaata on oikeasti hengenvaarallista? Lue, mitkä ruoka-aineet voisivat olla vaarallisia terveydelle, jos tulisit nauttineeksi niitä huiman määrän.

Suklaa

Suklaan sisältämä teobromiini-yhdiste on myrkyllistä koirille, mutta voisi tappaa ihmisenkin. Tällöin suklaata joutuisi kuitenkin syömään mahdottoman määrän, sillä teobromiinia pitäisi tulla syöneeksi 1 000 milligrammaa jokaista painokiloa kohden. Eläimillä tilanne on kuitenkin toinen ja pienikin määrä suklaata voi koitua kohtaloksi esimerkiksi koirille, kissoille ja linnuille. Joulunaikaan kannattaakin olla tarkkana, etteivät konvehdit pääse livahtamaan lemmikin ulottuville. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän siinä on vaarallista teobromiinia.

Vesi

Vettä kehotetaan juomaan runsaasti päivän mittaan, mutta liika vedenjuonti voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa vesimyrkytyksen.

Ihmisen munuaiset pystyvät mukautumaan erilaisiin vesimääriin, mutta niilläkin on rajansa. Nopea lisäys elimistön vesimäärässä saattaa aiheuttaa vesimyrkytyksen, kun elektrolyyttien eli kivennäisaineiden tasapaino häiriintyy. Vesimyrkytys voi aiheuttaa sekavuutta, ärtyisyyttä ja pahimmassa tapauksessa johtaa tajuttomuuteen tai jopa kuolemaan.

Munuaiset voivat tunnissa erittää noin litran vettä hyvin laimeana virtsana. Sitä suurempi juominen lisää elimistön vesikuormaa ja lisää vesimyrkytyksen riskiä.

Kahvi

Kahvistakin voi saada yliannostuksen. Liika kahvinjuonti voi aiheuttaa tutkimusten mukaan muun muassa unettomuutta, levottomuutta, pahoinvointia, rytmihäiriöitä sekä päänsärkyä. Kuolettavaan annostukseen tarvitaan kuitenkin yli 100 kupillista lyhyen ajan sisään, joten kovin todennäköistä ei hengenvaarallinen annostus ole.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja