Jouluna tulee mässäiltyä suklaalla, mutta kuinka paljon suklaata on oikeasti liikaa? Lue, mitkä yleiset ruoat voivat olla liiallisesti nautittuna hengenvaarallisia.
Suklaalevyn tuhottuasi saatat vitsailla saaneesi yliannostuksen herkkuja, mutta kuinka paljon suklaata on oikeasti hengenvaarallista? Lue, mitkä ruoka-aineet voisivat olla vaarallisia terveydelle, jos tulisit nauttineeksi niitä huiman määrän.
Suklaa
Suklaan sisältämä teobromiini-yhdiste on myrkyllistä koirille, mutta voisi tappaa ihmisenkin. Tällöin suklaata joutuisi kuitenkin syömään mahdottoman määrän, sillä teobromiinia pitäisi tulla syöneeksi 1 000 milligrammaa jokaista painokiloa kohden. Eläimillä tilanne on kuitenkin toinen ja pienikin määrä suklaata voi koitua kohtaloksi esimerkiksi koirille, kissoille ja linnuille. Joulunaikaan kannattaakin olla tarkkana, etteivät konvehdit pääse livahtamaan lemmikin ulottuville. Mitä tummempaa suklaa on, sitä enemmän siinä on vaarallista teobromiinia.
LUE MYÖS: Vinkit suklaan käsittelyyn: Saako suklaata säilyttää jääkaapissa?
Vesi
Vettä kehotetaan juomaan runsaasti päivän mittaan, mutta liika vedenjuonti voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa vesimyrkytyksen.
Ihmisen munuaiset pystyvät mukautumaan erilaisiin vesimääriin, mutta niilläkin on rajansa. Nopea lisäys elimistön vesimäärässä saattaa aiheuttaa vesimyrkytyksen, kun elektrolyyttien eli kivennäisaineiden tasapaino häiriintyy. Vesimyrkytys voi aiheuttaa sekavuutta, ärtyisyyttä ja pahimmassa tapauksessa johtaa tajuttomuuteen tai jopa kuolemaan.
