Tiesitkö nämä? 5 hyvää syytä syödä banaania

banaani
Shutterstock

Banaaneja parjataan usein ja pidetään hedelmistä epäterveellisimpinä, mutta onpa banaaneissa paljon hyvääkin. Lue!

Tiedät varmaan jo, että banaanit sisältävät runsaasti kaliumia. Lisäksi niissä on jonkun verran kuitua ja jopa viidesosa päivittäisestä C- ja B6-vitamiinien tarpeesta.

Lue vielä 5 syytä, joiden vuoksi banaanien syömisestä ei kannata potea huonoa omaatuntoa.

1. Korvaa urheilujuomat

PLoS ONE -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan joko banaaneita tai hiilihydraattijuomaa nauttineet pyöräilijät onnistuivat kisassa yhtä hyvin, mutta banaanien mukana tulee lisäetuja. Banaanit sisältävät enemmän ravintoaneita kuin urheilujuomat ja niissä on terveellisempi sekoitus luonnollisia sokereita. Lisäksi niissä on antioksidantteja. 

Jos kärsit esimerkiksi kaliuminvajeesta, saatat kärsiä myös lihaskrampeista, sillä kalium auttaa säätelemään hermojen ja lihasten toimintaa. Banaanin nappaaminen treenin jälkeen ei siis suinkaan ole huono idea.

2. Banaanit saattavat piristää aineenvaihduntaa

Banaaneissa on paljon resistenttiä tärkkelystä, joka saattaa auttaa hoikistumaan. Elimistö sulattaa resistentin tärkkelyksen hitaasti, ja koska tunnet olosi kylläiseksi kauemmin, ei ruokahalusikaan yllytä sinua ahmimaan lisää. Resistentti tärkkelys auttaa myös maksaa siirtymään rasvanpolttovaiheelle. 

3. Laskee verenpainetta

Banaanien runsas kaliumpitoisuus auttaa myös säätelemään verenpainetta, sillä American Heart Associationin mukaan mitä enemmän kaliumia tulet nauttineeksi, sitä enemmän natriumia poistuu elimistöstäsi. Tämä johtuu siitä, että kalium toimii luonnollisena diureettina. Tästä johtuva matalampi verenpaine tekee hyvää sydämellesi, sillä lihasten ei silloin tarvitse tehdä niin paljon töitä pumpatakseen verta elimistön läpi. Erään tutkimuksen mukaan kaliumpitoiset ruoat auttoivat leikkaamaan halvauksen riskiä yli viidesosalla.

4. Tekee hyvää suoliston bakteereille

Probiootit ovat hyviä bakteereja, jotka tekevät hyvää ruoansulatukselle. On kuitenkin olemassa myös prebiootteja, joita löytyy esimerkiksi banaaneista. Prebiootit tarjoavat ruokaa probiooteille, joten ne auttavat probiootteja kasvamaan. Prebiootteja löytyy myös rusinoita, parsasta, sipulista ja valkosipulista.

5. Auttavat vatsan ongelmiin

Banaaneista on myös apua moneen vatsaongelmaan. Banaanin liukenevat ja liukenemattomat kuidut auttavat helpottamaan ruoansulatusta ja ummetusta. Banaaneista voi olla apua jopa ripuliin, kun elimistöstä poistuu nesteen mukana elektrolyyttejä, kuten kaliumia. Lisäksi banaanien kerrotaan auttavan myös närästykseen ja mahahaavaan.

Kokeile tätä banaanista reseptiä:

Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse täysversio sivun alalaidasta.

Lähde: Health

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.