Tiesitkö? Nämä 4 seikkaa pilaavat oliiviöljyn totaalisesti
Oliiviöljy säilyy avaamattomana ja ilmatiiviissä tilassa vuosikausia, mutta avattu oliiviöljy menee pienten virheiden takia todella nopeasti pilalle. Lue vinkit laadukkaan oliiviöljyn säilytykseen!
Avattu oliiviöljy säilyy jopa kolme kuukautta hyvänmakuisena, jos sen säilyttää oikein. Terra Creta -oliiviöljytuottajan asiantuntija Emmanouil Karpadakis luettelee neljä seikkaa, jotka ovat oliiviöljyn pahimpia vihollisia.
– On olemassa neljä asiaa, jotka pilaavat laadukkaankin oliiviöljyn nopeasti. Nämä asiat ovat lämpö, ilma, valo ja muovi, Karpadakis luettelee.
Lämpö
Karpadakisin mukaan oliiviöljyä pitää aina säilyttää pimeässä kaapissa huoneenlämmössä. Suomalaiset tekevät usein sen virheen, että säilyttävät oliiviöljypulloa lieden yläpuolella hyllyllä, jolloin se altistuu sekä lämmölle että valolle. Kaunis oliiviöljypullo näyttää hyvältä keittiön hyllyllä esillä, mutta laita se kuitenkin suosiolla kaappiin piiloon. Näin ruokasi maistuu paljon paremmalta.
Valo ja muovi
Oliiviöljypullon pitäisi aina olla valmistettu tummasta lasista. Jos öljy on pakattu muovipulloon, tiedät heti kaupassa, että öljy ei luultavimmin ole aidoista oliiveista tuotettua, puhdasta oliiviöljyä. Muovi pilaa oliiviöljyn maun totaalisesti. Lasin tulisi olla tummaa, jotta oliiviöljy säästyisi valolta kuljetusvaiheessa ja elintarvikemyymälässä.
Ilma
Ilma on myös omiaan pilaamaan oliiviöljyn. Oliiviöljy säilyy hyvänä pidempään, jos jaksat tehdä tämän pienen kikan öljylle: Kun isokokoinen oliiviöljypullosi alkaa tyhjentyä, kaada oliiviöljy pienempään lasipulloon tai muuhun lasiastiaan. Sulje astia ilmatiiviillä korkilla.
Nita Makkonen, nita.makkonen(at)mtv.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka