Tiesitkö? Näin babyborkkanat todellisuudessa valmistuvat
Vaikka nopeasti ajateltuna voisi luulla, että pikkuporkkanat ovat nuoria vihanneksia, näin ei kuitenkaan ole.
Pikkuporkkanoita eli babyporkkanoita löytyy niin kaupan pakastealtaasta kuin tuoreena vihanneshyllyltä. Nämä naposteluporkkanoidenkin nimellä myytävät vihannekset nousivat suureen suosioon noin viisikymmentä vuotta sitten, jolloin epämuodostuneille porkkanoille haluttiin löytää sekä viljelijöitä että kuluttajia miellyttävä ratkaisu.
Epämuodostuneet porkkanat keksittiin hioa pieniksi ja myydä erityisesti lapsille sopivina vihanneksina. Nykyisin pikkuporkkanat kuuluvat Yhdysvaltojen suosituimpien vihannesten joukkoon, vaikka niiden valmistustapa eroaakin alkuperäisestä ideasta huomattavasti.
Klooria bakteereiden tappamiseksi
Vaikka pikkuporkkanat keksittiin alun perin hyödyntämään myytäväksi kelpaamattomia vihanneksia, nykypäivänä pikkuporkkanoita varten kasvatetaan aivan ainutlaatuisia porkkanalajikkeita. Ne ovat tavallisia porkkanoita makeampia ja kirkkaamman värisiä.
Pikkuporkkanat valmistetaan siis isoista makeista porkkanoista, jotka leikataan ja hiotaan pieniksi. Leikkauksen jälkeen nämä pienet porkkanat saatetaan huuhdella vedellä, johon on sekoitettu puhdistusaineenakin käytettävää klooria, jotta bakteerit tuhoutuvat. Aine huuhdellaan pois porkkanoiden pinnalta, ennen kuin ne päätyvät pakattavaksi.
Olet joskus ehkä huomannut, että pitkään jääkaapissa säilytettäessä porkkanoiden pinta vaihtaa väriä. Tämä valkoinen kalvo porkkanoiden pinnalla on pintaan nousevaa klooria.
Tämä puhdistusmenetelmä suoritetaan suurelle osalle valmiiksi paloitelluista tai pakastevihanneksista, joten asiasta ei tarvitse olla huolissaan.
Lähteet: Snopes, Tohtori.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut