Mainos

Tiesitkö? Näin babyborkkanat todellisuudessa valmistuvat

Vaikka nopeasti ajateltuna voisi luulla, että pikkuporkkanat ovat nuoria vihanneksia, näin ei kuitenkaan ole. 

Pikkuporkkanoita eli babyporkkanoita löytyy niin kaupan pakastealtaasta kuin tuoreena vihanneshyllyltä. Nämä naposteluporkkanoidenkin nimellä myytävät vihannekset nousivat suureen suosioon noin viisikymmentä vuotta sitten, jolloin epämuodostuneille porkkanoille haluttiin löytää sekä viljelijöitä että kuluttajia miellyttävä ratkaisu.

Epämuodostuneet porkkanat keksittiin hioa pieniksi ja myydä erityisesti lapsille sopivina vihanneksina. Nykyisin pikkuporkkanat kuuluvat Yhdysvaltojen suosituimpien vihannesten joukkoon, vaikka niiden valmistustapa eroaakin alkuperäisestä ideasta huomattavasti.

Klooria bakteereiden tappamiseksi

Vaikka pikkuporkkanat keksittiin alun perin hyödyntämään myytäväksi kelpaamattomia vihanneksia, nykypäivänä pikkuporkkanoita varten kasvatetaan aivan ainutlaatuisia porkkanalajikkeita. Ne ovat tavallisia porkkanoita makeampia ja kirkkaamman värisiä. 

Pikkuporkkanat valmistetaan siis isoista makeista porkkanoista, jotka leikataan ja hiotaan pieniksi. Leikkauksen jälkeen nämä pienet porkkanat saatetaan huuhdella vedellä, johon on sekoitettu puhdistusaineenakin käytettävää klooria, jotta bakteerit tuhoutuvat. Aine huuhdellaan pois porkkanoiden pinnalta, ennen kuin ne päätyvät pakattavaksi.  

Olet joskus ehkä huomannut, että pitkään jääkaapissa säilytettäessä porkkanoiden pinta vaihtaa väriä. Tämä valkoinen kalvo porkkanoiden pinnalla on pintaan nousevaa klooria.

Tämä puhdistusmenetelmä suoritetaan suurelle osalle valmiiksi paloitelluista tai pakastevihanneksista, joten asiasta ei tarvitse olla huolissaan. 

Lähteet: Snopes, Tohtori.fi

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja