Tiesitkö? Näin babyborkkanat todellisuudessa valmistuvat

pikkuporkkana
Pikkuporkkanat keksittiin epämuodostuneiden porkkanoiden hyödyntämiseksi. Shutterstock

Vaikka nopeasti ajateltuna voisi luulla, että pikkuporkkanat ovat nuoria vihanneksia, näin ei kuitenkaan ole. 

Pikkuporkkanoita eli babyporkkanoita löytyy niin kaupan pakastealtaasta kuin tuoreena vihanneshyllyltä. Nämä naposteluporkkanoidenkin nimellä myytävät vihannekset nousivat suureen suosioon noin viisikymmentä vuotta sitten, jolloin epämuodostuneille porkkanoille haluttiin löytää sekä viljelijöitä että kuluttajia miellyttävä ratkaisu.

Epämuodostuneet porkkanat keksittiin hioa pieniksi ja myydä erityisesti lapsille sopivina vihanneksina. Nykyisin pikkuporkkanat kuuluvat Yhdysvaltojen suosituimpien vihannesten joukkoon, vaikka niiden valmistustapa eroaakin alkuperäisestä ideasta huomattavasti.

Klooria bakteereiden tappamiseksi

Vaikka pikkuporkkanat keksittiin alun perin hyödyntämään myytäväksi kelpaamattomia vihanneksia, nykypäivänä pikkuporkkanoita varten kasvatetaan aivan ainutlaatuisia porkkanalajikkeita. Ne ovat tavallisia porkkanoita makeampia ja kirkkaamman värisiä. 

Pikkuporkkanat valmistetaan siis isoista makeista porkkanoista, jotka leikataan ja hiotaan pieniksi. Leikkauksen jälkeen nämä pienet porkkanat saatetaan huuhdella vedellä, johon on sekoitettu puhdistusaineenakin käytettävää klooria, jotta bakteerit tuhoutuvat. Aine huuhdellaan pois porkkanoiden pinnalta, ennen kuin ne päätyvät pakattavaksi.  

Olet joskus ehkä huomannut, että pitkään jääkaapissa säilytettäessä porkkanoiden pinta vaihtaa väriä. Tämä valkoinen kalvo porkkanoiden pinnalla on pintaan nousevaa klooria.

Tämä puhdistusmenetelmä suoritetaan suurelle osalle valmiiksi paloitelluista tai pakastevihanneksista, joten asiasta ei tarvitse olla huolissaan. 

Lähteet: Snopes, Tohtori.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja