Tiesitkö? Kuivapasta on täysin eri asia kuin tuorepasta – merkittävät erot
Tuorepasta ja kuivapasta eroavat toisistaan sekä käyttötarkoituksen että raaka-aineiden perusteella. Tiedätkö kumpi pasta sopii paremmin esimerkiksi pestolle?
Useimmat mieltävät, että tuorepasta on kalliimman hintansa vuoksi automaattisesti parempaa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan tuore- ja kuivapasta ovat eri tuotteita eri tilanteita varten. Kuivapastaa voidaan valmistaa suuria eriä kerrallaan, jolloin hintakin on automaattisesti halvempi.
Durumvehnän käyttö määrätty laissa
Perinteisesti kuivapastaa valmistetaan eteläisessä Italiassa, ja tuorepastaa puolestaan pohjoisessa. Kuumassa etelässä kuivapastan kanssa tarjoillaan kevyitä, öljypohjaisia kastikkeita. Pohjoisemmassa kastikkeet taas ovat tuorepastalle sopivia raskaita kastikkeita.
Pastaan käytetään perinteisesti durumvehnäjauhoa, mutta pastaa voidaan tehdä myös muista viljalajeista. Durumvehnän käyttö pastan valmistuksessa on määrätty Italian laissa.
Tuorepasta on tarkoitettu pääruoalle
Tuorepasta on lähes aina niin sanottua munapastaa. Kananmunaa tuorepastassa on noin kolmannes raaka-aineista. Muita raaka-aineita ovat vehnä-ja durumjauho, vettä ei lisätä lainkaan. Koska tuorepasta sisältää kananmunaa, pasta on proteiinipitoista ja täyttävää. Tuhti tuorepasta on tarkoitettu ennen kaikkea pääruoalle, ja sen sileän koostumuksen kanssa sopivat erityisesti täyttävät, kermaiset kastikkeet.
Tuorepasta säilyy jääkaapissa vain noin viisi päivää. Tuorepasta kypsyy todella nopeasti. Ohuet pastalajit vaativat vain noin minuutin keittoajan.
Kuivapasta vaatii pidemmän kypsymisajan
Kuivapasta ei puolestaan sisällä kananmunaa, vaan se koostuu ainoastaan vedestä ja jauhoista. Kuivapastaa kuivatetaan matalassa lämpötilassa usean päivän ajan, kunnes kaikki kosteus on haihtunut. Kuivapasta säilyy huoneenlämmössä käyttökelpoisena usean vuoden ajan.
Kuivapasta on tarkoitettu erityisesti alkuruoille, ja sen kanssa sopivat pestot ja tomaattipohjaiset kastikkeet. Kuivapasta sopii lujan rakenteensa puolesta hyvin myös keittoihin ja pataruokiin, sillä se ei hajoa herkästi. Se vaatii myös kypsyäkseen tuorepastaa pidemmän ajan, noin 8–15 minuuttia.
Lähteet: TheKitchn, Etto.com, RealSimple
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa