Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö? Kuivapasta on täysin eri asia kuin tuorepasta – merkittävät erot

Kumpaa sinä käyttäisit tomaattikastikkeelle, tuorepastaa vai kuivapastaa?
Kumpaa sinä käyttäisit tomaattikastikkeelle, tuorepastaa vai kuivapastaa? Shutterstock
Julkaistu 16.05.2015 14:08
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tuorepasta ja kuivapasta eroavat toisistaan sekä käyttötarkoituksen että raaka-aineiden perusteella. Tiedätkö kumpi pasta sopii paremmin esimerkiksi pestolle? 

Useimmat mieltävät, että tuorepasta on kalliimman hintansa vuoksi automaattisesti parempaa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan tuore- ja kuivapasta ovat eri tuotteita eri tilanteita varten. Kuivapastaa voidaan valmistaa suuria eriä kerrallaan, jolloin hintakin on automaattisesti halvempi. 

Durumvehnän käyttö määrätty laissa

Perinteisesti kuivapastaa valmistetaan eteläisessä Italiassa, ja tuorepastaa puolestaan pohjoisessa. Kuumassa etelässä kuivapastan kanssa tarjoillaan kevyitä, öljypohjaisia kastikkeita. Pohjoisemmassa kastikkeet taas ovat tuorepastalle sopivia raskaita kastikkeita.

Pastaan käytetään perinteisesti durumvehnäjauhoa, mutta pastaa voidaan tehdä myös muista viljalajeista. Durumvehnän käyttö pastan valmistuksessa on määrätty Italian laissa. 

Tuorepasta on tarkoitettu pääruoalle

Tuorepasta on lähes aina niin sanottua munapastaa. Kananmunaa tuorepastassa on noin kolmannes raaka-aineista. Muita raaka-aineita ovat vehnä-ja durumjauho, vettä ei lisätä lainkaan. Koska tuorepasta sisältää kananmunaa, pasta on proteiinipitoista ja täyttävää. Tuhti tuorepasta on tarkoitettu ennen kaikkea pääruoalle, ja sen sileän koostumuksen kanssa sopivat erityisesti täyttävät, kermaiset kastikkeet.

Tuorepasta säilyy jääkaapissa vain noin viisi päivää. Tuorepasta kypsyy todella nopeasti. Ohuet pastalajit vaativat vain noin minuutin keittoajan. 

Kuivapasta vaatii pidemmän kypsymisajan

Kuivapasta ei puolestaan sisällä kananmunaa, vaan se koostuu ainoastaan vedestä ja jauhoista. Kuivapastaa kuivatetaan matalassa lämpötilassa usean päivän ajan, kunnes kaikki kosteus on haihtunut. Kuivapasta säilyy huoneenlämmössä käyttökelpoisena usean vuoden ajan.

Kuivapasta on tarkoitettu erityisesti alkuruoille, ja sen kanssa sopivat pestot ja tomaattipohjaiset kastikkeet. Kuivapasta sopii lujan rakenteensa puolesta hyvin myös keittoihin ja pataruokiin, sillä se ei hajoa herkästi. Se vaatii myös kypsyäkseen tuorepastaa pidemmän ajan, noin 8–15 minuuttia. 

Lähteet: TheKitchn, Etto.com, RealSimple

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on tuorejuustolla ja mascarponella?Täysjyväpastan ja tumman pastan ero tulee monelle yllätyksenäMitä pastaa käytät pastasalaattiin? Valinnallasi todella on väliäMitä eroa kermaviilillä, smetanalla ja ranskankermalla oikeasti on? Vastaus saattaa yllättääItalialaiskokki paljastaa: Yksi muutos saa pastasi maistumaan ravintolatasoiselta – kastikkeesta riippumattaMitä eroa on voi- ja lehtitaikinalla?
PastaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pasta
  • 15.9.11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 8.9.17:17
    Ruoka

    "Miljoonan dollarin spagetti" – herkullinen jauhelihapasta nousi hitiksi

  • 12.8.17:03
    Ruoka

    Näin saat makaronilaatikosta parempaa: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"

  • 11.8.13:28
    Ruoka

    Ruokasivuston reseptistä pastamyrsky Italiassa – "Kansainvälinen selkkaus"

  • 10.8.09:43
    Ruoka

    Tiiun lasagnea ylistetään: "Jos pitäisi syödä vain yhtä ruokaa loppuelämä, niin se olisi tämä"