Tiesitkö? Kuivapasta on täysin eri asia kuin tuorepasta – merkittävät erot

spagetti
Kumpaa sinä käyttäisit tomaattikastikkeelle, tuorepastaa vai kuivapastaa? Shutterstock

Tuorepasta ja kuivapasta eroavat toisistaan sekä käyttötarkoituksen että raaka-aineiden perusteella. Tiedätkö kumpi pasta sopii paremmin esimerkiksi pestolle? 

Useimmat mieltävät, että tuorepasta on kalliimman hintansa vuoksi automaattisesti parempaa. Näin ei kuitenkaan ole, vaan tuore- ja kuivapasta ovat eri tuotteita eri tilanteita varten. Kuivapastaa voidaan valmistaa suuria eriä kerrallaan, jolloin hintakin on automaattisesti halvempi. 

Durumvehnän käyttö määrätty laissa

Perinteisesti kuivapastaa valmistetaan eteläisessä Italiassa, ja tuorepastaa puolestaan pohjoisessa. Kuumassa etelässä kuivapastan kanssa tarjoillaan kevyitä, öljypohjaisia kastikkeita. Pohjoisemmassa kastikkeet taas ovat tuorepastalle sopivia raskaita kastikkeita.

Pastaan käytetään perinteisesti durumvehnäjauhoa, mutta pastaa voidaan tehdä myös muista viljalajeista. Durumvehnän käyttö pastan valmistuksessa on määrätty Italian laissa. 

Tuorepasta on tarkoitettu pääruoalle

Tuorepasta on lähes aina niin sanottua munapastaa. Kananmunaa tuorepastassa on noin kolmannes raaka-aineista. Muita raaka-aineita ovat vehnä-ja durumjauho, vettä ei lisätä lainkaan. Koska tuorepasta sisältää kananmunaa, pasta on proteiinipitoista ja täyttävää. Tuhti tuorepasta on tarkoitettu ennen kaikkea pääruoalle, ja sen sileän koostumuksen kanssa sopivat erityisesti täyttävät, kermaiset kastikkeet.

Tuorepasta säilyy jääkaapissa vain noin viisi päivää. Tuorepasta kypsyy todella nopeasti. Ohuet pastalajit vaativat vain noin minuutin keittoajan. 

Kuivapasta vaatii pidemmän kypsymisajan

Kuivapasta ei puolestaan sisällä kananmunaa, vaan se koostuu ainoastaan vedestä ja jauhoista. Kuivapastaa kuivatetaan matalassa lämpötilassa usean päivän ajan, kunnes kaikki kosteus on haihtunut. Kuivapasta säilyy huoneenlämmössä käyttökelpoisena usean vuoden ajan.

Kuivapasta on tarkoitettu erityisesti alkuruoille, ja sen kanssa sopivat pestot ja tomaattipohjaiset kastikkeet. Kuivapasta sopii lujan rakenteensa puolesta hyvin myös keittoihin ja pataruokiin, sillä se ei hajoa herkästi. Se vaatii myös kypsyäkseen tuorepastaa pidemmän ajan, noin 8–15 minuuttia. 

Lähteet: TheKitchn, Etto.com, RealSimple

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja