Tiesitkö, kuinka vihannekset ja hedelmät pestään oikein?
Miljoonat ihmiset sairastuvat vuosittain syötyään saastunutta ruokaa. Ruokamyrkytystä ja muita riskejä voi välttää kotikeittiössä pesemällä vihannekset ja hedelmät oikein. Poimi vinkit!
Oikein pestyinä vihannesten ja hedelmien pinnalta saadaan pestyä mahdollisesti haitalliset bakteerit ja vähennetään esimerkiksi ruokamyrkytyksen riskiä. Moni pitää nyrkkisääntönä hedelmien ja vihannesten pesemiselle sitä, että mikäli sen kuorikin on tarkoitus syödä, pitää se huuhdella.
Vihannekset ja hedelmät altistuvat bakteereille moneen otteeseen
Ennen kuin vihannes tai hedelmä löytää tiensä kotikeittiöön, on se käynyt läpi prosessin, jonka aikana eläimet, maaperä, vesi tai raaka-aineiden kanssa kontaktissa olevat ihmiset ovat voineet vaikuttaa hedelmän tai vihanneksen mahdolliseen saastumiseen. Raaka-aineet käyvät läpi niin monta eri vaihetta, että tuotteiden pinnalla on usein paljonkin bakteereja, jotka on hyvä pestä pois ennen käyttöä ruoanlaitossa – vaikka kuoria ei olisikaan tarkoitus syödä.
1. Pese kätesi huolellisesti
Tuoretuotteita käsiteltäessä olisi äärimmäisen tärkeää pestä kädet huolellisesti sekä ennen hedelmän tai vihanneksen pesua että sen jälkeen, jotta käsistä ei kulkeudu bakteereja raaka-aineisiin tai toisinpäin.
2. Käytä juoksevaa vettä
Vihannesten ja hedelmien pesuun riittää tavallisesti kylmä, juokseva vesi. Harvoin raaka-aineiden pinta on niin likainen, että olisi syytä käyttää saippuaa.
3. Käytä harjaa
Mikäli hedelmän tai vihanneksen pinta kestää, olisi sitä hyvä harjata kevyesti, sillä harjaaminen edesauttaa tiukasti pintaan kiinnittyneiden mikrobien poistamista.
4. Kuivaa
Vihannekset ja hedelmät on syytä kuivata huolellisesti pesemisen jälkeen, sillä kostea pinta altistaa niitä uusille bakteereille kuivaa pintaa enemmän. Pestyn ja kuivan hedelmän tai vihanneksen voi huoletta käyttää.
Osittainen lähde: thedailymeal.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan