Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö, kuinka vihannekset ja hedelmät pestään oikein?

Pesemällä hedelmät ja vihannekset oikein vähennät riskiä saada ruokamyrkytyksen.
Pesemällä hedelmät ja vihannekset oikein vähennät riskiä saada ruokamyrkytyksen.Shutterstock
Julkaistu 05.08.2014 13:08

MTV LIFESTYLE

Miljoonat ihmiset sairastuvat vuosittain syötyään saastunutta ruokaa. Ruokamyrkytystä ja muita riskejä voi välttää kotikeittiössä pesemällä vihannekset ja hedelmät oikein. Poimi vinkit!

Oikein pestyinä vihannesten ja hedelmien pinnalta saadaan pestyä mahdollisesti haitalliset bakteerit ja vähennetään esimerkiksi ruokamyrkytyksen riskiä. Moni pitää nyrkkisääntönä hedelmien ja vihannesten pesemiselle sitä, että mikäli sen kuorikin on tarkoitus syödä, pitää se huuhdella.

Vihannekset ja hedelmät altistuvat bakteereille moneen otteeseen

Ennen kuin vihannes tai hedelmä löytää tiensä kotikeittiöön, on se käynyt läpi prosessin, jonka aikana eläimet, maaperä, vesi tai raaka-aineiden kanssa kontaktissa olevat ihmiset ovat voineet vaikuttaa hedelmän tai vihanneksen mahdolliseen saastumiseen. Raaka-aineet käyvät läpi niin monta eri vaihetta, että tuotteiden pinnalla on usein paljonkin bakteereja, jotka on hyvä pestä pois ennen käyttöä ruoanlaitossa – vaikka kuoria ei olisikaan tarkoitus syödä.

1. Pese kätesi huolellisesti

Tuoretuotteita käsiteltäessä olisi äärimmäisen tärkeää pestä kädet huolellisesti sekä ennen hedelmän tai vihanneksen pesua että sen jälkeen, jotta käsistä ei kulkeudu bakteereja raaka-aineisiin tai toisinpäin.

2. Käytä juoksevaa vettä

Vihannesten ja hedelmien pesuun riittää tavallisesti kylmä, juokseva vesi. Harvoin raaka-aineiden pinta on niin likainen, että olisi syytä käyttää saippuaa.

3. Käytä harjaa

Mikäli hedelmän tai vihanneksen pinta kestää, olisi sitä hyvä harjata kevyesti, sillä harjaaminen edesauttaa tiukasti pintaan kiinnittyneiden mikrobien poistamista.

4. Kuivaa

Vihannekset ja hedelmät on syytä kuivata huolellisesti pesemisen jälkeen, sillä kostea pinta altistaa niitä uusille bakteereille kuivaa pintaa enemmän. Pestyn ja kuivan hedelmän tai vihanneksen voi huoletta käyttää.

Osittainen lähde:

thedailymeal.com

Lisää aiheesta:

Pitääkö ruokaostokset desinfioida? Asiantuntija vastaa kysymyksiin, jotka saattavat nyt askarruttaa keittiössä7 virhettä, joihin moni sortuu pakastevihannesten kanssa – ethän tee näin?Viisi ruoanlaittotapaa, jotka pilaavat ruokasi huomaamatta – näistä kannattaa luopua välittömästi!Tiesitkö, että avokado tulisi aina pestä ennen leikkaamista?Tyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?9 yleistä uskomusta pöpöistä: Nämä hygieniaan liittyvät myytit eivät pidä paikkaansa
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 08:43
    Leivonta

    Älä tee tätä joulutorttuvirhettä

  • Eilen18:04
    Takaisinvedot

    Oletko pähkinä- tai vehnäallergikko? Karl Fazerin konvehtirasiassa vääriä suklaita

  • Eilen14:16
    Ruoka

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • Eilen06:39
    Ruoka

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • to17:00
    Ruokavirasto

    Lasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpaloja