Tiesitkö? Kananmunassa on "salatasku" – tällä niksillä kuoret irtoavat kuin itsestään

Kananmunien keittäminen onnistuu kömpelömmältäkin kotikokilta, mutta oikeanlaisella valmistusprosessilla voit kuitenkin tehdä munista astetta parempia – ja mikä parasta, myös helposti kuorittavia.

Täydellisiin keitettyihin kananmuniin arvitset apuvälineeksi ainoastaan pienen puhtaan neulan, esimerkiksi muistitaulusta. Kun neulalla painetaan varovasti pieni reikä kananmunan tylpempään päähän ennen keittämistä, irtoavat kuoret lopulta kuin itsestään.

Kananmunassa on pieni ilmatasku

Niksi perustuu siihen, että kananmunan niin sanotusti leveämmässä päässä, kuoren alla on pieni ilmatasku. Kun keität kananmunan normaalisti, taskussa oleva ilma kuumenee, laajenee ja pääsee pakenemaan ulos kuoren huokosten kautta vasta sitten, kun kananmunan valkuainen on jähmettynyt.

Jos taas pistät kuoreen ilmataskun kohdalle pienen reiän, ilma pääsee nopeammin ulos ja kananmuna kypsyy tasaisesti, helpottaen samalla myös kuorimisprosessia.

Lähde: Foodbeast, Lifehacker.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.