Tiesitkö? Juhla Mokka -kahvin alkuperäinen nimi kertoo yhden oleellisen asian suomalaisten "pyhästä juomasta" – moni ei tule ajatelleeksi
Suomalaisten rakastama kahvi Juhla Mokka täyttää tänä vuonna jo 90 vuotta. Kahvisekoitusta on valmistettu vuodesta 1929, mutta sen nimi ei ole aina ollut kaikkien tuntema Juhla Mokka.
Videolla pääset kurkistamaan Pauligin kahvimuseoon ja näet vanhoja kahvipaketteja.
Vuonna 1929 Pauligin tehtaalla juhlittiin paahtimon 25-vuotista taivalta ja sen kunniaksi päätettiin tuoda markkinoille uusi kahvisekoitus. Alkujaan kahvisekoituksilla oli vain sarjanumerot, mutta 25. juhlavuoden kunniaksi uusi kahvi päätettiin nimetä Juhlasekoitukseksi. Sen tunnusväreiksi vakiintuivat punainen ja kulta.
1960-luvun lopulla Juhlasekoituksesta ryhdyttiin käyttämään myös nimitystä Juhla Mocca. Vuonna 1970 nimeksi vakiintui suomalaisten tänä päivänä tuntema Juhla Mokka.
– Juhla Mokka -kahvista tuli vuonna 1974 Pauligin suurin kahvimerkki ja viisi vuotta myöhemmin Suomen suosituin kahvi. Ja näin on yhä edelleen, Pauligilta kerrotaan.
Jopa toistakymmentä raakakahvilaatua
Alkuperäinen Juhlasekoitus-nimi kertoi kuitenkin jotain hyvin oleellista hittijuomasta. Vaaleapaahtoinen kahvi nimittäin valmistettiin – ja valmistetaan edelleen useista eri raakakahvilaaduista.
– Juhla Mokka syntyy sekoittamalla huolellisesti valittuja arabica-kahvilaatuja. Reseptissä voi olla jopa toistakymmentä raakakahvilaatua, jotka tuodaan Brasiliasta, Kolumbiasta, Keski-Amerikasta ja Afrikasta.
Juhla Mokka -sekoituksen runkokahvina käytetään brasilialaista Santosta, jolle täyteläisyyttä ja aromia antavat tukikahvit Keski-Amerikasta ja mausteisuutta kahvilaadut Afrikasta.
Päämaistaja maistaa Juhla Mokan kahdeksan kertaa
Tänä päivänä lähes joka toinen Suomessa nautittu kahvikupillinen on Juhla Mokkaa. Pauligin mukaan eniten kysytyt kysymykset kuluttajapalvelussakin liittyvät edelleen legendaariseen kahviin.
Juhla Mokka onkin kahvi, jonka tulee aina maistua samalta. Ennen kuin kahvi päätyy asiakkaan kuppiin, Pauligin päämaistaja Marja Touri tiimeineen maistaa kahvin kahdeksan kertaa.
– Kahvin tulee maistua aina samalta, mutta koska kahvi on luonnontuote ja satoa kerätään ympäri maailmaa, se ei ole aina helppoa. Maistotiimi maistelee kahvin ja varmistaa, missä suhteessa kahveja täytyy sekoittaa, jotta maku pysyy samana, Pauligin viestintpäällikkö Pirjo Hästbacka kertoi MTV:lle viime vuonna.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan