0:54

Tätä kaupoista kadonnutta kahvia suomalaiset kaipaavat yhä takaisin – valmistus lopetettiin 27 vuotta sitten

Kahveista tunnettu yritys Paulig saa säännöllisesti toiveita kauppojen hyllyiltä kadonneiden tuotteiden palauttamiseksi. Yksi suomalaisten kaipaama suosikki katosi kauppojen hyllyiltä vuonna 1991.

Makuja.fi pääsi tutustumaan Paulig-museoon ja kuulemaan mielenkiintoisia tarinoita kahvin historiasta. Videolta pääset kurkistamaan, miltä kahvin historia Suomessa oikein näyttää.

Suomi on kahvinkulutuksen kärkimaita; meillä nautitaan noin 12 kiloa raakakahvia henkeä kohden vuodessa. Tästä kahvista lähes joka toinen on Juhla Mokkaa, Pauligilta kerrotaan.

– Aivan kuten Fazerin Sininen on monille suosikkisuklaa, Juhla Mokka on monelle suomalaiselle se ainoa oikea kahvi. Se on turvallinen ja hyvän makuinen tuote, viestintäpäällikkö Pirjo Hästbacka kertoo.

Ensi vuonna 90 vuotta täyttävä Juhla Mokka onkin kahvi, jonka tulee aina maistua samalta. Ennen kuin kahvi päätyy asiakkaan kuppiin, Pauligin päämaistaja Marja Touri tiimeineen maistaa kahvin kahdeksan kertaa.

– Kahvin tulee maistua aina samalta, mutta koska kahvi on luonnontuote ja satoa kerätään ympäri maailmaa, se ei ole aina helppoa. Maistotiimi maistelee kahvin ja varmistaa, missä suhteessa kahveja täytyy sekoittaa, jotta maku pysyy samana, Hästbacka kertoo.

Saatavuuspula vei suosikkikahvin kaupoista

Jos maku ei ole kunnossa, kuluttajat huomaavat sen hyvinkin nopeasti. Hästbackan mukaan Pauligille tulee aina silloin tällöin palautetta kahvista, mutta osa palautteesta saattaa johtua siitä, että kahvia on säilytetty väärin.

Kahvi säilyy avattuna viikon, jääkaapissa kaksi ja pakastimessa kolme viikkoa. Kesämökille talveksi unohtunut kahvi saattaa maistua hyvinkin erilaiselta kuin on totuttu.

– Todella paljon tulee myös positiivista palautetta ja ihmiset kertovat omista kahvihetkistään, Hästbacka kertoo.

Palautteen lisäksi Pauligille tulee myös toiveita markkinoilta poistuneiden kahvisekoitusten palauttamiseksi. Hästbackan mukaan Sheikin Mokka on kahvi, jota toivotaan aina silloin tällöin takaisin.

Kyseisen kahvin valmistus lopetettiin vuonna 1991, kun kahvisekoitukseen käytettävien lajikkeiden saatavuus heikkeni niin, että tuotetta ei voitu enää valmistaa saman makuisena. Valitettavasti Sheikin Mokkaa ei siis tulla näkemään vastaisuudessakaan kauppojen hyllyillä. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja