Tiesitkö? Alkeellinen riisimoka pilaa sushin

Japanissa ahkeraan paikalliseen ruokakulttuuriin tutustumassa reissannut suomalainen huippukokki Kimmo Jylhä tietää, miltä täydellisesti onnistunut – tai epäonnistunut – sushi maistuu.

Aikoinaan Suomen ensimmäisen sushibaarin Helsinkiin vuonna 1999 avannut Kimmo Jylhä hämmästelee villitystä, jonka sushi on Suomessa saanut aikaan. Huippukokki muistuttaa, että riisillä on erityisen tärkeä rooli osana onnistunutta sushipalaa.

Sushissa pääroolia näyttelee riisi

Sushi on jo muutaman vuoden ollut trendiruokaa, jota himoitaan niin lounaalla kuin illallisellakin. Sushia on Suomessakin tarjolla tänä päivänä joka lähtöön, mutta millaista on täydellisesti onnistunut sushi?

– Kaiken A ja O on se, että riisi ja kala tai äyriäinen kohtaavat, Jylhä tiivistää.

Vaikka raaka-aineiden tuoreudella on hurjasti merkitystä sushin onnistumisessa, voi sushin pilata epäonnistumalla niinkin yksinkertaisen kuuloisessa asiassa kuin riisin keittämisessä. Ylikypsästä tai raa'asta riisistä ei saa koskaan aikaan onnistuneita sushipaloja.

– Jos riisi on raakaa tai ylikypsää, niin silloin se on ihan sama, vaikka siihen laittaisi kuinka hyvää tuotetta päälle. Se ei ole hyvää enää, Jylhä toteaa.

Vaikka riisi maustetaan vain kevyesti sushia varten, ei riisin maustamista sovi kuitenkaan sivuuttaa. Jylhän ravintoloissa on oltu aina tarkkoja siinä, että riisi maustetaan tietyn reseptin mukaan.

– Meillä on ollut varmaan sama resepti sieltä vuodesta 1999 asti, se toimi jo silloin, niin ei sitä olla muutettu mihinkään, Jylhä kertoo.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.