Mainos

Tiedätkö, mikä oluttuopissasi maksaa? Näin alkoholijuoman hinta muodostuu ravintolassa

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry paljastaa, miten alkoholipolitiikka ja -verotus vaikuttaa alkoholijuomien hintaan suomalaisissa ravintoloissa.

Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palvelualojen elinkeino- ja työmarkkinajärjestö MaRa ry:n tuottamassa Vastuullista anniskelua -esitteessä listataan alkoholipolitiikan sekä alkoholiverojen korotusten vaikutuksia ravintola-anniskeluun.

Matkustajatuonti kaksi kertaa ravintolamyyntiä suurempaa

MaRa ry:n mukaan jatkuvasti kiristyneet säädökset näkyvät erityisesti ravintoloissa: kovan verotuksen vuoksi juomia nautitaan entistä enemmän kotona ja yhä useammin Virosta hankittuna.

Kun vuonna 1995 ravintolat myivät yli 20 prosenttia kaikesta alkoholista, vuonna 2014 ravintoloiden myyntiosuus on enää alle 10 prosenttia. Matkustajatuonti on nykypäivänä lähes kaksi kertaa ravintoloiden anniskelumyyntiä suurempaa. Ilmiö on MaRa ry:n mukaan leikannut alan työpaikkoja ja alkoholista saatavia verotuloja.

"Rajoittaminen ei vähennä alkoholin käyttöä"

MaRa ry:n mukaan raskas kulurakenne yhdistettynä kireään verotukseen johtaa automaattisesti korkeisiin hintoihin, vähäiseen palvelujen käyttöön ja huonoon kannattavuuteen. Suomalaisten hintamielikuvaa vääristää erityisesti Viron hintataso. Virossa kulurakenne, verotus ja sääntely ovat MaRa ry:n mukaan huomattavasti kevyempiä kuin Suomessa.

MaRa ry muistuttaa, että hintojen nousu ja saatavuuden
rajoittaminen eivät vähennä alkoholin käyttöä, vaan siirtävät kulutusta ravintoloista matkustajatuontiin.

Näin juoman hinta muodostuu Mara ry:n mukaan suomalaisessa ravintolassa:

MTV LIFESTYLE

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja