Tiedätkö, mitä ruokakerma sisältää? Tässä asiassa suurella osalla suomalaisista menee metsään

0:25 Kypsä vai raaka kananmuna? Näin erotat ne toisistaan

Suurin osa suomalaisista ei tiedä, mitä ruokakermat oikein sisältävät, selvisi TNS:n toteuttamassa kyselytutkimuksessa.

VIDEO: Katso videolta kätevä niksi kypsän ja raa'an kananmunan erottamiseen toisistaan. 

Ruokakermat kuuluvat kiinteänä osana suomalaiseen ruoanlaittoon; jopa 90 prosenttia suomalaisista kertoo käyttävänsä ruokakermaa ruoanlaitossa.

Vaikka ruokakermoja käytetään säännöllisesti, ruokakaupan hyllyllä voi monella mennä sormi suuhun, sillä vaihtoehtoja löytyy kymmenittäin.

Lisäaineet ja veden lisääminen hämmentävät

TNS:n toteuttamassa kyselytutkimuksessa selvisi, että suomalaiset eivät tunne ruokakermojen eroja tai niissä käytettäviä lisäaineita. Puolet suomalaisista kertoo lukevansa elintarvikkeiden tuoteselosteita, mutta vain viisi prosenttia sanoo tietävänsä, mitä ruokakermat sisältävät.

Ruokakermoja valitessaan neljäsosa suomalaisista haluaa välttää lisäaineita. Lisäksi 22 prosenttia haluaa välttää lisäaineita mutta ei tunne niitä.

Myös veden lisääminen joihinkin ruokakermoihin hämmentää kuluttajia. Kyselytutkimuksen mukaan 57 prosenttia suomalaisista käyttää mieluiten ruokakermaa, johon ei ole lisätty vettä, ja yli puolet vastaajista ajattelee, että ei ole reilua maksaa täyttä hintaa ruokakermasta, johon on lisätty vettä.

Kermafaktaa:

 • Ruokakermaksi määritellään tuotteet, jotka ovat 100-prosenttisesti maitopohjaisia.
 • Ruokakerman kaltaiset valmisteet ovat osittain kasviöljypohjaisia, mutta ne sisältävät myös maitoa.
 • Kasvipohjaiset kermankaltaiset valmisteet ovat 100-prosenttisesti kasvipohjaisia.
 • Ruoanvalmistuksessa käytettäviä muita 100-prosenttisesti maitopohjaisia tuotteita ovat esimerkiksi smetana, kermaviili ja crème fraîche.
 • Joihinkin ruokakermoihin lisätään vettä.
 • Kaikissa ruokakermoissa sekä kerman kaltaisissa valmisteissa on maitotuotteiden tai kasvipohjaisen perusraaka-aineen lisäksi joitain lisäaineita, jotta valmiste kestää kuumentamista. Näitä ovat esimerkiksi muunnettu tärkkelys sekä sakeuttamis-, stabilointi-, emulgointi- tai happamuudensäätöaineet

Lähde: Arla

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja