Tiedätkö, mitä ostat? Tätä joulukinkun nimi tarkoittaa

joulukinkku (1)
Shutterstock

Mitä eri joulukinkkujen nimet tarkoittavatkaan?

Joulukinkkuja löytyy kaupoista moneen makuun: on juhlakinkkua, kinkkurullaa sekä pieniä joulukinkkuja. Mutta mikä sitten tekee esimerkiksi juhlakinkusta juhlakinkun?

Mikä tekee joulukinkusta joulukinkun?

Joulukinkkujen nimeämiselle on olemassa vuonna 2005 Elintarviketeollisuusliitto ry:n ja Päivittäistavarakauppa ry:n laatimat suositukset. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan suomalaiset elintarvikevalmistajat noudattavat joulukinkkujen nimisuosituksia kiitettävästi.

Joulukinkulla tarkoitetaan raakaa tai kypsää kokolihavalmistetta, johon on lisätty vain vettä, suolaa ja sallittuja lisäaineita. Kinkuissa ei saa olla muita elintarvikkeita, kuten soijaa. Joulukinkun tulee olla myös muodoltaan kokonaisen kinkun kaltainen.

Kinkku-nimeä voidaan käyttää tuotteesta, johon käytetty liha on yksinomaan kinkkua. Jos mukana on esimeriksi proteiinia, kuituja tai tärkkelystä, kyseessä on kinkkuvalmiste eikä kinkku. Leike on vakiintunut nimitys kinkkuvalmisteille, jotka sijoittuvat täyslihan ja makkaroiden väliin.

Mitä eroa on eri kinkuilla?

Juhlakinkku:
Juhlakinkku -nimeä käytetään joulukinkulle, joka on potkalla tai ilman potkaa, muuten luuton, muodoltaan kokonaisen kinkun kaltainen.

Perinteinen joulukinkku:
Perinteinen joulukinkku -nimeä käytetään suoliluulla tai ilman suoliluuta olevalle hieman pyöristetylle joulukinkulle.

Pieni joulukinkku:
Pieni joulukinkku -nimeä käytetään noin 2,5-5,5 kiloa painavalle luuttomalle tai luulliselle, raa’alle joulukinkulle.

Kinkkurulla:
Kinkkurulla –nimeä käytetään luuttomasta kinkusta tehdylle rullalle.

Luomukinkku:
Luomukinkku ei yleensä sisällä muita lisäaineita kuin suolaa. Luomukinkuissa on kuitenkin sallittua käyttää pieniä määriä lisäaineita, kuten kaliumnitriittiä, joka parantaa säilyvyyttä ja tekee lihasta punaisempaa. Eläinten kohtelussa noudatetaan luomuasetusta.

Näiden määritelmien lisäksi kinkut voivat lisäksi olla silavattomia, nahattomia, luuttomia, kokonaisia, puolikkaita tai kypsiä.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!