Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiedätkö, mistä syömäsi suola on peräisin?

Suomen suurin maahantuoja toimittaa suolaa, joka on peräisin Pohjois-Euroopan alta.
Suomen suurin maahantuoja toimittaa suolaa, joka on peräisin Pohjois-Euroopan alta. Shutterstock
Julkaistu 06.03.2016 21:40

MTV LIFESTYLE

Suomessa käytetään paljon Pohjois-Euroopan alta tulevaa vuorisuolaa, kertoo suolan maahantuoja.

Suomalaisten suolansaanti on suosituksia korkeammalla tasolla, ja suolaa kertyy ruokavalioon huomaamatta esimerkiksi elintarvikkeiden kautta. Mutta millaista suolaa suomalainen ruokateollisuus käyttää?

– Tuomme Suomeen Tanskassa tuotettua vakuumisuolaa. Raaka‐aineen lyhyt kuljetusmatka ja tasalaatuinen puhtaus ovat raaka‐aineen tuottajan valintakriteerejämme, Suomen suurimman suolan maahantuojan Algol Chemicalsin myyntipäällikkö Jenni-Annika Kaikko kertoo.

Vakuumisuola on vuorisuolaa, joka on peräisin Pohjois‐Euroopan 0,5–5 kilometrin alla olevasta suolakerrostumasta. Suola on peräisin ajalta, jolloin osa mantereesta oli meren peitossa. Maanpinnan noustessa ja veden haihtuessa suolakerrostuma jäi jäljelle.

Suolakerrostuma on kilometrien paksuinen, ja suola irrotetaan siitä porausreiän kautta voimakkaan vesisuihkun avulla.

– Tuottamamme vakuumisuola tulee kerrostumasta, joka sijaitsee noin neljän kilometrin syvyydessä ja on pinta‐alaltaan 3 000 neliömetriä. Suolaa kerrostumassa on arviolta 30 miljardia tonnia, eli sitä riittää useiksi sadoiksi vuosiksi, Mikael Saaby Toft, Market Development & Technical Service Manager Akzo Nobelin suolantuotantolaitokselta kertoo.

Vakuumisuola pumpataan painekattiloihin, jossa painetta ja lämpötilaa vaihtelemalla erotellaan puhdas natriumkloridi. Vakuumisuola on 99,9-prosenttisesti natriumkloridia, kun esimerkiksi meri‐ ja vuorisuolan puhtausaste on 90–98 prosenttia.

– Tämä vakuumisuolan puhtaus on juuri se syy, miksi elintarviketeollisuus suosii vakuumisuolaa. Esimerkiksi trendituotteena markkinoidun himalajansuolan punertava väri on peräisin rautaoksideista. Elimistö ei pysty hyödyntämään epäorgaanista rautaa, joten se luokitellaan suolassa vain epäpuhtaudeksi, Jenni‐Annika Kaikko selkeyttää eroja suolalaaduissa.

Lisää aiheesta:

Tämä joka kodin ruoka-aine siivittää nyt huippu-urheilijoita hurjiin suorituksiin – "Avannut aivan uuden maailman"Titaanioksidi kirkastaa leivonnaisen värin: Nyt sen pelätään nakertavan myös herkuttelijansa DNA:taKäytätkö merisuolaa? Yksinkertaisella muutoksella voi olla merkittävä vaikutus terveyteesiSuositeltu päiväannos täyteen jo yhdestä ruokalusikallisesta! Näin hurjan määrän suolaa soijakastike sisältääKuluttaja: Tutkimusprofessori tyrmää trendikkäät erikoissuolat – "tämä on täysin mainoskikka"Valiolta erikoinen uutuus: "Maailmanlaajuisesti ennennäkemätön innovaatio"
RavitsemusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 12.9.17:01
    Terveys ja hyvinvointi

    Yleinen makeutusaine saattaa lisätä aivohalvausriskiä

  • 5.9.15:28
    Gaza

    Tätä vakava aliravitsemus tekee lapselle

  • 25.8.21:29
    Juomat

    Norja kielsi energiajuomat alle 16-vuotiailta – Suomessa kiellon pelätään "avaavan matopurkin"

  • 13.8.18:00
    Viiden jälkeen

    Kari Aihiselta yllättävä vinkki – tekisitkö itse näin pastallesi?