Tiedätkö, mistä Ikean lihapullien liha oikein on peräisin? Tieto raaka-aineen alkuperästä aiheutti kohun: ”Inhottavaa”

1:36 Nämä asiat tapahtuvat jokaiselle Ikeassa
Tunnistatko videon esittelemät kohdat omasta elämästäsi?

Vaikka Ikean ruotsalaiset lihapullat ovat maailmankuulu ilmiö, vain pieni osa näiden suosittujen pullien raaka-aineesta on peräisin Ruotsista.

Huonekalujätti Ikea on tehnyt ruotsalaisista lihapullista maailmanlaajuisen ilmiön. Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan lihapullien valmistukseen ei kuitenkaan käytetä ainoastaan ruotsalaista lihaa, vaan liha voi olla peräisin useastakin eri maasta. 

Yli miljardi lihapullaa vuodessa

Ikean lihapullia valmistetaan kolmessa tehtaassa Ruotsissa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Suomessa myytävät lihapullat tulevat ruotsalaiselta Dafgårds tehtaalta, jossa käytetään EU:n sisältä tulevaa lihaa.

Lihapullien tärkein raaka-aine, naudanliha, toimitetaan lihapulliin pääasiassa Englannista ja Irlannista. Lihapullat sisältävät naudanlihaa 56 prosenttia. Sianliha, jota lihapullissa on 28 prosenttia, toimitetaan pääasiassa ruotsalaisilta tiloilta, mutta alkuperämaana voi olla myös Englanti, Tanska tai Saksa.

Ikean mukaan Ruotsissa ei tuoteta tarpeeksi lihaa, minkä vuoksi heidän on turvauduttava ulkomaisiin toimijoihin.

– Maailmanlaajuisena toimijana, joka myy yli miljardi lihapullaa vuodessa, meidän on turvattava raaka-aine useammasta kuin yhdestä paikasta, Ikean tiedottaja Felix Östman kertoo.

– Meille on tärkeintä tarjota hyvää, vastuullisesti tuotettua ruokaa alhaisella hinnalla, jotta mahdollisimman monella olisi varaa nauttia laadusta tinkimättä.

Östman korostaa, että kaikki Ikean toimittajat ympäri Eurooppaa noudattavat yhtiön asettamia tiukkoja sääntöjä ja vaatimuksia, jotka koskevat muun muassa eläinten hoitoa ja antibioottien käyttöä.

"Jos et pidä lihapullista, voit syödä salaattia"

Aftonbladet-sivustolla käydään paraikaa vilkasta keskustelua aiheesta. Osa artikkeliin kommentoineista lukijoista on sitä mieltä, että tieto lihan alkuperästä ei tullut yllätyksenä, vaan he aikovat nauttia lihapullia jatkossakin hyvällä ruokahalulla.

– Se on vain myytti, että ruotsalainen liha on hyvää. Muista maista tuleva liha ei ole yhtään sen huonompaa, eräs kommentoija toteaa.

– Ne valmistetaan edelleen ruotsalaisella tavalla! Ne ovat hyviä. Älkää valittako lihan alkuperästä.

– Ikea voi tehdä juuri niin kuin haluaa. Jos et pidä lihapullista, voit syödä salaattia.

Osa kommentoijista on puolestaan sitä mieltä, että ulkomaalaisen lihan käyttö on vastuutonta.

– Ei ole kovin viisasta kuljettaa lihaa Ruotsiin ympäri maailmaa. Parempi olisi tukea paikallisia tuottajia ja lyhyitä kuljetusmatkoja, eräässä kommentissa todetaan.

– Inhottavaa!

– Haluan syödä ruotsalaista puhdasta lihaa, en antibiooteilla ruokittua irlantilaista, eräs kommentoija toteaa. 

Lähteet: Aftonbladet, Ikea

Korjaus 18.1.2018 klo 9.24 lihapullien valmistuspaikka korjattu Dafgårdsin tehtaaksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja