0:35

Tiedätkö, milloin on valmista? Tästä tunnistat kypsän raakamakkaran

Raakamakkaran paistossa täytyy olla hiukan tarkempi kuin tavallisen grillimakkaran. Pääasiassa pidempi paistoaika riittää.

Miten makkara kuuluisi oikeaoppisesti paistaa? Katso yllä oleva video!

Makkara on kesän grillattavien selkeä ykkönen. HKScanin teettämän kansallisen grillaustutkimuksen mukaan suomalaisista selkeä enemmistö, jopa 77 prosenttia arvostaa grillimakkarassa eniten korkeaa lihapitoisuutta.

Muun muassa juuri korkean lihapitoisuuden vuoksi yhä useampi valitsee nyt grillimakkarakseen raakamakkaran, kertoo HKScan. Yhtiössä ollaan huomattu laadukkaiden raakamakkaroiden kysynnän kasvaneen, ja he odottavat tulevan kesän olevan raakamakkaroiden läpimurtokesä.

Raakamakkaroiden paistaminen aiheuttaa kuitenkin monille vielä päänvaivaa, tosin turhaan. Muutama asia pitäisi muistaa.

Näin valmistat raakamakkaran oikein

Raakamakkarat ovat nimensä mukaisesti raakoja makkaroita, joten ne täytyy aina kypsentää. Rakamakkaroiden käsittelyssä myös hygieniasta on tärkeä huolehtia samoin, kun muutenkin raakaa lihaa käsitellessä.

– Grillissä raakamakkarat vaativat pidemmän kypsennyksen kuin tavalliset grillimakkarat. Laita makkarat kuumaan grilliin ja paista 5–7 minuuttia molemmilta puolilta. Vahdi makkaroita, jotta eivät pääse palamaan. Kypsennysaika on siis kokonaisuudessaan noin 10–15 minuuttia, neuvoo HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

"Kypsän makkaran tunnistaakin siitä, että se tuntuu napakalta."

– Nosta tämän jälkeen makkarat vetäytymään esimerkiksi lautaselle, jolloin kypsyminen vielä hiukan jatkuu ja lämpötila tasaantuu. Raakamakkaraan ei kannata tehdä viiltoja, etteivät nesteet valu ulos. Raakana makkarat ovat ”velttoja”, mutta napakoituvat kypsennyksen aikana. Kypsän makkaran tunnistaakin siitä, että se tuntuu napakalta, hän jatkaa.

Valmista suurelle joukolle kattilassa, pannulla tai uunissa

Jos ruokailijoita on paljon, voi raakamakkarat esikypsentää kattilassa.

– Kiehauta vesi, nosta kattila liedeltä, laske makkarat veteen ja laita kansi päälle. Anna makkaroiden olla kuumassa vedessä noin 5–10 minuuttia. Viimeistele grillissä, jolloin makkaran pintaan tulee kaunis väri, rapea pinta ja herkullinen grillin maku, kertoo Lamminaho.

Raakamakkarat voi paistaa myös paistinpannulla tai uunissa.

– Laita paistinpannulle aluksi tilkka öljyä. Paista 5–7 minuuttia kummaltakin puolelta. Kannen alla makkarat kypsyvät nopeammin. Uunissa raakamakkarat kypsyvät myös helposti. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paista makkaroita siellä noin 15 minuuttia. Makkaroita ei tarvitse tällöin kääntää välillä, jatkaa Lamminaho.

Raakamakkarat toimivat erinomaisesti myös muissakin ruuissa. Makkaroita voi "lypsää" siskonmakkaran tapaan keittoihin, patoihin, pasteijoiden täytteeksi tai vaikka pastakastikkeeseen.

Testaa myös toinen kesän makkaraherkku:

Lähde: HKScan

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja