Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiedätkö, milloin on valmista? Tästä tunnistat kypsän raakamakkaran

Shutterstock
Julkaistu 26.05.2018 09:30

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Raakamakkaran paistossa täytyy olla hiukan tarkempi kuin tavallisen grillimakkaran. Pääasiassa pidempi paistoaika riittää.

Miten makkara kuuluisi oikeaoppisesti paistaa? Katso yllä oleva video!

Makkara on kesän grillattavien selkeä ykkönen. HKScanin teettämän kansallisen grillaustutkimuksen mukaan suomalaisista selkeä enemmistö, jopa 77 prosenttia arvostaa grillimakkarassa eniten korkeaa lihapitoisuutta.

Muun muassa juuri korkean lihapitoisuuden vuoksi yhä useampi valitsee nyt grillimakkarakseen raakamakkaran, kertoo HKScan. Yhtiössä ollaan huomattu laadukkaiden raakamakkaroiden kysynnän kasvaneen, ja he odottavat tulevan kesän olevan raakamakkaroiden läpimurtokesä.

Raakamakkaroiden paistaminen aiheuttaa kuitenkin monille vielä päänvaivaa, tosin turhaan. Muutama asia pitäisi muistaa.

Näin valmistat raakamakkaran oikein

Raakamakkarat ovat nimensä mukaisesti raakoja makkaroita, joten ne täytyy aina kypsentää. Rakamakkaroiden käsittelyssä myös hygieniasta on tärkeä huolehtia samoin, kun muutenkin raakaa lihaa käsitellessä.

– Grillissä raakamakkarat vaativat pidemmän kypsennyksen kuin tavalliset grillimakkarat. Laita makkarat kuumaan grilliin ja paista 5–7 minuuttia molemmilta puolilta. Vahdi makkaroita, jotta eivät pääse palamaan. Kypsennysaika on siis kokonaisuudessaan noin 10–15 minuuttia, neuvoo HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

"Kypsän makkaran tunnistaakin siitä, että se tuntuu napakalta."

– Nosta tämän jälkeen makkarat vetäytymään esimerkiksi lautaselle, jolloin kypsyminen vielä hiukan jatkuu ja lämpötila tasaantuu. Raakamakkaraan ei kannata tehdä viiltoja, etteivät nesteet valu ulos. Raakana makkarat ovat ”velttoja”, mutta napakoituvat kypsennyksen aikana. Kypsän makkaran tunnistaakin siitä, että se tuntuu napakalta, hän jatkaa.

Valmista suurelle joukolle kattilassa, pannulla tai uunissa

Jos ruokailijoita on paljon, voi raakamakkarat esikypsentää kattilassa.

– Kiehauta vesi, nosta kattila liedeltä, laske makkarat veteen ja laita kansi päälle. Anna makkaroiden olla kuumassa vedessä noin 5–10 minuuttia. Viimeistele grillissä, jolloin makkaran pintaan tulee kaunis väri, rapea pinta ja herkullinen grillin maku, kertoo Lamminaho.

Raakamakkarat voi paistaa myös paistinpannulla tai uunissa.

– Laita paistinpannulle aluksi tilkka öljyä. Paista 5–7 minuuttia kummaltakin puolelta. Kannen alla makkarat kypsyvät nopeammin. Uunissa raakamakkarat kypsyvät myös helposti. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paista makkaroita siellä noin 15 minuuttia. Makkaroita ei tarvitse tällöin kääntää välillä, jatkaa Lamminaho.

Raakamakkarat toimivat erinomaisesti myös muissakin ruuissa. Makkaroita voi "lypsää" siskonmakkaran tapaan keittoihin, patoihin, pasteijoiden täytteeksi tai vaikka pastakastikkeeseen.

Testaa myös toinen kesän makkaraherkku:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: HKScan

Lisää aiheesta:

Vältä yleinen virhe makkaraa grillatessa: "Ei kannata laittaa..."Aiotko keittää nakkeja? Otapa askel taaksepäin, ja varmista yksi asiaMistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä emämoka: "Virhe tehdään siinä"Suomalainen lihajohtaja muistuttaa yhdestä oleellisesta paistisäännöstä: "Yleisin virhe on laiminlyödä..."Mistä tietää, että grillattu liha on valmista? Vältä nyt ihmeessä yleisin emämoka: "Virhe tehdään siinä"Makkarakikka, joka kannattaa osata! Tee raakamakkaroille näin ennen grillaamista – valmistusaika lyhenee huomattavasti
MakkaraGrillausKesäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makkara
  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 17.9.13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 3.7.09:53
    Takaisinvedot

    Atrian grillimakkaraa vedetään myynnistä – voi aiheuttaa oireita

  • 25.6.17:28
    Ruoka

    Kuinka kauan avattu makkarapaketti säilyy?

  • 23.6.17:32
    Ruoka

    Näin grillimakkaran saa säilymään jopa kuukausia