1:07

Tiedätkö, miksi sama kahvi maistuu erilaiselta kotona kuin kahvilassa? Taustalla yllättävä selitys

Monet ulkoiset ärsykkeet aina musiikista kahvikupin väriin vaikuttavat siihen, miltä kahvi oikein maistuu.

Artikkelin alusta löytyvällä videolla Jarkko Issukka kertoo tämän hetken kahvitrendeistä Suomessa.

Enää ei puhuta pelkästään siitä, miltä kahvi maistuu, vaan tästä suomalaisten rakastamasta nautintoaineesta on tullut yhä enemmän elämys. Elämyksiä haetaan esimerkiksi kahvimeditaation- ja maistelun avulla.

Näiden lyhyiden hetkien aikana kahvinjuoja oppii muun muassa sen, miksi sama kahvi voi maistua täysin erilaiselta riippuen siitä, millaisessa ympäristössä kahvikupposensa oikein nauttii.

Musiikilla suuri merkitys kahvin makuun

Kahvimaistelussa kahvia maistellaan ja arvioidaan samaan tapaan kuin viinejä, mutta kirkkaiden lasien sijaan kahvit nautitaan aina mustasta kupista, josta itse kahvia ei erota.

Kahvin makuja kuvaillaan viinityyppisillä sanoilla, kuten pähkinäinen, suklainen, marjainen tai kukkainen. Hapokkuutta ja mausteisuutta arvostellaan myös. Kahvi voi olla myös herkkä ja hedelmäinen. Ja samaan tapaan kuin viininmaistelussa, kahvin maistajilla on usein sylkykuppi, johon kahvi syljetään maistelujen välillä.

Kahvimaistelun aikana huomaa, kuinka paljon kaikki ympärillä oleva vaikuttaa makuelämykseen. Esimerkiksi kaksi samanlaista kahvia voi maistua täysin erilaisilta, kun taustalla soiva musiikki vaihdetaan.

Rentoutuminen avaa ovia uusia makuelämyksille

Toimittajamme pääsi testaamaan Barista instituutin Ella Takalaisen vetämän kahvimeditaation Pauligin paahtimolla. Sen lisäksi, että lyhyen meditaation tarkoituksena on avata aisteja ja viettää rentouttava hetki kiireen keskellä, rentoutuminen avaa ovia uusille makuelämyksille.

”Meditaatio alkoi silmien sulkemisella. Kahvikuppi kädessä hiljennyttiin Takalaisen puhuessa pehmeällä äänellä. Välillä kahvikuppi vietiin nenän alle ja nuuhkaistiin ja laskettiin takaisin alas. Lopulta kahvia myös maisteltiin. Kahvimeditaatio oli hauska ja rentouttava kokemus kahvikupin äärellä.”

Seuraavan kerran kahvia nauttiessasi voit itse havaita, maistuuko kahvi erilaiselta silloin, kun sen nauttii rauhassa keskittyen kuin kiireisen työpäivän aikana.  

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja