Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiedätkö, kuinka tuore liha grillissäsi tirisee?

Shutterstock
Julkaistu 27.05.2014 20:01

MTV LIFESTYLE – DESKI

Odotettu grillauskausi vetää suomalaisia lihatiskille, mutta miten tunnistaa tuore ja laadukas liha? Aidosti tuore tuote poikkeaa ominaisuuksiltaan suojakaasuihin pakatusta pihvistä, joten myös sen käsittelyyn on omat niksinsä. 

Entrecôte, T-luu-pihvi, kyljykset – grillauksen ystävät usein tietävät, mikä liha grilliin parhaiten sopii. Vaikeampaa on hahmottaa, kuinka tuoretta tavaraa kaupan kylmähyllyssä odottavat lihat todellisuudessa ovat. Luomu- ja lähituotantoon perehtynyt Suomen Kotitilan toimitusjohtaja Eeva-Maria Kytönen ymmärtää hyvin kuluttajaa.

– Tilatoimitettu luomuliha on varmasti tuore vaihtoehto, jolla kuluttaja voi herkutella. Esimerkiksi luomupossun tuoreus tarkoittaa sitä, että teurastus tapahtuu maanantaina, ja liha on torstaiaamuna asiakkaalla, Kytönen kertoo.

Luomu- ja lähituotetun lihan eettisyyttä ja ekologisuutta on rummutettu runsaasti – osan mielestä jopa kyllästymiseen asti. Maku on kuitenkin asia, jonka takana kaikki hyvän lihan ystävät voivat seisoa.

– Tutkimusten mukaan luomutuotetun naudan ja porsaan rasvakoostumus on jonkin verran parempi kuin tehotuotetun, ja lihan maukkaus ja laatu tulevat erityisesti esiin grillattuna. Eläimien nauttima luomurehu, elinolot ja esimerkiksi stressaavien teurastusmatkojen puuttuminen luonnollisesti vaikuttavat myös lihan makuun, Kytönen selventää.

Tuoreen lihan rakenne on erilainen

Tuoreen luomulihan rakenne on erilainen teollisesti tuotettuun verrattuna. Tämän takia sitä täytyy myös käsitellä eri tavalla. Jos grillauspuuhiin ei heti ennätä, on pakastaminen hyvä vaihtoehto kaikista tuoreimmalle lihalle.

– Tuoretta raaka-ainetta voi hankkia myös isomman määrän kerrallaan ja pakastaa. Liha on silti täysin eri tuote kuin teollisesti tuotettu marinadipihvi, keittiömestari Sasu Laukkonen sanoo.

Tuoreen lihan rakenne-erot tulevat esille hyvin grilliburgereita valmistettaessa. Laukkosen mukaan tuoreesta luomujauhelihasta burgerit syntyvät ilman sidosaineita.

– Kun jauheliha on aidosti tuoretta, ei tarvita lainkaan kananmunia tai korppujauhoja. Riittää, kun jauhelihan suolaa hyvin, antaa sen vetäytyä jääkaapissa noin puoli tuntia, lisää mausteet ja vaivaa pihveiksi. Luomulihan koostumus on erilainen, ja se sitoo itse itsensä.

MTV LIFESTYLE – DESKI

Lisää aiheesta:

Grilliruokaa edullisesti: Viisi vinkkiä, joilla säästät rahaa grillatessaMuualla Suomessa grillataan makkaraa, pääkaupunkiseudulla "salonkikelpoista" vierastarjottavaa – nämä ovat suomalaisten suosikit grilliinOletko jo hurahtanut? Suomalaiset lihamestarit povaavat kesän kovinta grillihittiä: "Näet mehevät grillilihat, kuulet rauhoittavan tirinän, tunnet huumaavan tuoksun"Varo tätä maustamisen emämunausta – "tällöin liha taatusti kuivuu" Valiolta ennennäkemätön innovaatio – onko tässä nyhtökauran haastaja?Keittiömestari ylistää: Liha, joka kannattaa ehdottomasti valita pääsiäispöytään – "hienostuneempi maku"
LihaGrillausSasu LaukkonenMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos