Mainos

Tiedätkö, kuinka kauan ruoantähteet säilyvät jääkaapissa? Helppo nyrkkisääntö kertoo, onko ruokasi syöntikunnossa

Helpon numerosäännön avulla varmistat, että jääkaappiin valmiiksi tehdyn ruoan syöminen ei aiheuta perheellesi ikäviä oireita. 

Otat kaapista viikolla tekemäsi ruoan ja haistat sitä. Jos ruoka ei haise pahalle, se on syöntikunnossa, vai mitä? Se, että ruoka ei haise pahalle, ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että ruoka olisi turvallista syödä.

Ulkoisten tekijöiden lisäksi ruoassa voi piillä ikäviä ruokamyrkytysoireita aiheuttavia patogeenisia bakteereita, kuten salmonellaa ja E. colia, jotka eivät välttämättä näy ulospäin.

Yksinkertaisen nyrkkisäännön avulla voit auttaa välttämään pilaantuneen ruoan aiheuttamat epämiellyttävät oireet, kuten pahoinvoinnin ja vatsakrampit.

Sääntö pätee myös pakastettuun ruokaan

2–5–4-sääntö on helppo tapa nauttia ruoantähteistä turvallisella tavalla. Näin se toimii:

Ruoka tulisi jäähdyttää kahden tunnin kuluessa ruoanlaitosta jääkaappilämpötilaan (+2 - +6 °C), säilyttää ruoka enintään viiden sentin syvyisissä astioissa ja syödä ruoka jääkaapista neljän päivän kuluessa.

Tämän säännön noudattaminen minimoi elintarvikkeissa piilevän patogeenisen riskin, koska se pitää tähteet poissa ”vaaravyöhykkeeltä”, eli lämpötilasta, jossa bakteerit lisääntyvät helposti.

Myös ruoantähteitä pakastettaessa kannattaa tämä sääntö kannattaa pitää mielessä. Jos ruokaa on pidetty jääkaapissa kaksi päivää ennen pakastusta, sulatuksen jälkeen ruoka tulisi nauttia kahden päivän sisällä.

Lähteet: Health, Ruokavirasto

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja