Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiedätkö, kuinka kauan ruoantähteet säilyvät jääkaapissa? Helppo nyrkkisääntö kertoo, onko ruokasi syöntikunnossa

Shutterstock
Julkaistu 26.02.2019 12:38

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Helpon numerosäännön avulla varmistat, että jääkaappiin valmiiksi tehdyn ruoan syöminen ei aiheuta perheellesi ikäviä oireita. 

Otat kaapista viikolla tekemäsi ruoan ja haistat sitä. Jos ruoka ei haise pahalle, se on syöntikunnossa, vai mitä? Se, että ruoka ei haise pahalle, ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että ruoka olisi turvallista syödä.

Ulkoisten tekijöiden lisäksi ruoassa voi piillä ikäviä ruokamyrkytysoireita aiheuttavia patogeenisia bakteereita, kuten salmonellaa ja E. colia, jotka eivät välttämättä näy ulospäin.

Yksinkertaisen nyrkkisäännön avulla voit auttaa välttämään pilaantuneen ruoan aiheuttamat epämiellyttävät oireet, kuten pahoinvoinnin ja vatsakrampit.

LUE MYÖS: Tiedätkö, kuinka monta kertaa ruoan voi lämmittää uudelleen? Vastaus saattaa yllättää

Sääntö pätee myös pakastettuun ruokaan

2–5–4-sääntö on helppo tapa nauttia ruoantähteistä turvallisella tavalla. Näin se toimii:

Ruoka tulisi jäähdyttää kahden tunnin kuluessa ruoanlaitosta jääkaappilämpötilaan (+2 - +6 °C), säilyttää ruoka enintään viiden sentin syvyisissä astioissa ja syödä ruoka jääkaapista neljän päivän kuluessa.

Jääkaappi auki
Riittävän kylmä jääkaappi on avainasemassa ruoan säilymiselle.Colourbox

Myös ruoantähteitä pakastettaessa kannattaa tämä sääntö kannattaa pitää mielessä. Jos ruokaa on pidetty jääkaapissa kaksi päivää ennen pakastusta, sulatuksen jälkeen ruoka tulisi nauttia kahden päivän sisällä.

Lähteet: Health, Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Kuinka kauan keitetty riisi säilyy huoneenlämmössä tai jääkaapissa?Onko riisin uudelleenlämmittäminen vaarallista? Ota huomioon nämä seikat Moni luottaa aisteihinsa arvioidessaan ruoan syömäkelpoisuutta – "nuuhkaisutesti" ei pysty paljastamaan ruoan turvallisuuttaTiesitkö tämän? Kotiruoka säilyy jääkaapissa vain 2-4 päivää – Moni suomalainen tekee samat virheetÄlä heitä pois! Näin selvität, ovatko kaappisi perälle unohtuneet ruoka-aineet vielä syömäkelpoisia Voiko lihan pakastaa uudelleen? Asiantuntija paljastaa totuuden ruokamyyteistä
MakujaRuoka

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"

  • Eilen06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • ti19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"

  • ti15:34
    Leivonta

    Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

  • ti12:01
    Tulipalot

    Huolimattomuus keittiössä voi johtaa todella ikäviin seurauksiin: "Yllättävän isoista rahoista on kyse"