Terveiset Genovasta - Pesto alla Genovese

MTV Oy, All rights reserved

Terkkuja Genovasta! Välimeren toiseksi suurimman sataman omaava kaupunki tarjosi italialaiseen tapaan ihkaomia herkkujaan, joista vahvimmin nousivat esiin pesto, anjovikset ja focaccia. Kerron makumuistoja lisää tulevissa bloggauksissa. Nyt keskitytään koko maailman valloittaneeseen vihreään kastikkeeseen, Pesto alla Genoveseen.

Ligurian alueella kasvaa paljon sekä basilikaa että pinjapuita ja tottakai joku on aikojen saatossa oivaltanut sekoittaa yrttiä sekaisin kävystä löytyvien pinjansiemenien kanssa. Mukaan valkosipulia, parmesaania ja oliiviöljyä ja hurjan monikäyttöinen soosi on valmis. Sana pesto tulee pestare-verbistä, joka tarkoittaa survomista. Rustiikkisin ja autenttisin tapa tehdä pestoa on juuri morttelissa survominen. Rakenne ja maku ovat silloin parhaimmillaan. Tehosekoittimessa hienonnettu pesto on kirkkaamman vihreää ja tasaista, jossa on omat hyvät puolensa. Eli tee, miten haluat, mutta tee pestosi itse. Kaupasta löytyy harvoja kelvollisia valmispurkkeja, mutta morttelilla survottuna lopputulos on tietenkin paras. Oli ilo huomata, että Genovassa nautitut pestot eivät liiemmin poikenneet itse tekemistäni. Rakenne ja väri vaihtelivat ravintoloiden välillä, mutta niin tapahtuu myös itse pestoa tehdessä. Aina se on hiukan erilaista. Mutta joka kerta hyvää. Makua voi säädellä mielensä mukaan. Pinjansiemenillä saat makua miedommaksi, valkosipulilla tujummaksi. Voit myös maustaa soosia suolalla ja pippurilla tai vaikka taittaa makua epäpyhästi sokerilla tai hunajalla. Hyvällä oliiviöljyllä voit muokata kastikkeen koostumusta.

Pesto sopii niin pastan, risotton, gnocchien kuin lasagnenkin kastikkeeksi. Kokeile myös kalan, lihan ja kanan kanssa sekä crostineja maustamaan. Pesto on myös tärkeä osa hyvää minestronekeittoa (resepti). Yksi genovalainen perinnepasta koostui pestosta, vihreistä pavuista ja perunasta. Olen tästä tietämättömänä blogannutkin reseptin. Paikallisista pastamuodoista yleisimmät olivat litteä, spaghettimainen trenette sekä itselleni tuliaisiksi tuotu ohut kiekkopasta, corzetti.

Pesto alla Genovese

2 puskaa basilikaa, lehdet revittyinä

2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

1-2 rkl pinjansiemeniä, kevyesti paahdettuna

1-2 rkl parmesaania, raastettuna

laadukasta oliiviöljyä

(suolaa, pippuria)

Mikäli käytät tehosekoitinta, laita ainekset sisään ja surauta. Maista ja mausta mieleiseksi. Mikäli käytät morttelia, survo ensin valkosipuli, jotta sen nesteet pääsevät parhaiten esiin. Lisää pinjansiemenet ja survo massaksi. Kippaa mukaan basilikaa erissä ja survo sekaan. Lorauta hiukan oliiviöljyä ja sekoita melko juoksevaksi. Sekoita mukaan parmesaaniraaste. Maista ja mausta mieleiseksi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja