Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Terveellistä ja halpaa – syötkö jo näitä lihaisia superruokia?

Julkaistu 06.03.2015 11:03
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Oletko jo kokeillut näitä vähemmän käytettyjä, superruokiin verrattavia ruhonosia? 

Oletko saanut tarpeeksesi erilaisista superfoodeista, ja kuullut jo kaiken pähkinöiden terveellisyydestä? On olemassa kuitenkin vähemmän käytettyjä, ravintorikkaita, ja ennen kaikkea edullisia vaihtoehtoja lihanystäville. 

LUE MYÖS: "Hinta kaksi euroa kilolta” – miksi nämä lihaherkut eivät kelpaa suomalaisille?

Jos etsit eläinperäisiä, ravitsevia elintarvikkeita, sisäelimet ovat hyvä vaihtehto. Vaikka sisäelinten syöminen voi tuntua vieraalta ajatukselta, niiden syöminen ei ole sen kummempaa kuin muun lihankaan. Sisäelimet ovat hyviä B-vitamiinin, raudan, fosforin ja magnesiumin lähteitä. Ne ovat myös täynnä tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja. Oikein valmistettuina ne saavat ateriasi tuntumaan siltä, kuin olisit vieraana hyvässä ravintolassa. 

Sydän

sydän

Koska sydän on lihas, sillä on monia samoja ominaisuuksia pihvin ja paistin kanssa. Sydän on kuitenkin edullisempaa, ja sisältää suurempia määriä proteiinia, tiamiinia, folaattia, seleeniä, fosforia, sinkkiä ja useita B-vitamiineja. Sydämen syöminen on myös hyvä tapa kerätä aminohappoja, jotka voivat parantaa aineenvaihduntaa. Sydämen ravintoaineet parantavat myös kollageenin tuotantoa, joka taistelee ikääntymistä ja ryppyjä vastaan. 

Kuten useimmat sisäelimet, sydän on herkkä raaka-aine. Sydämen lihakset ovat kiinteitä ja sitkeitä, ja vaativatkin kokoonsa ja painoonsa nähden pitkän kypsymisajan. Sydämen voi valmistaa kokonaisena, tai pienempinä paloina pataruoissa ja kastikkeissa.

Maksa

Maksa

Maksa on yksi yleisimmistä ja käytetyimmistä sisäelimistä. Se sisältää paljon laadukasta proteiinia, ja on yksi parhaimmista A-vitamiinin lähteistä. Se sisältää myös huomattavia määriä kuparia, foolihappoa ja rautaa, sekä Q10-entsyymiä, joka on tärkeä entsyymi sydämen toiminnalle. Urheilijat syövätkin paljon maksaa, koska se lisää hapen määrä veressä, parantaa kestävyyttä ja voimaa, sekä ehkäisee väsymystä. Sen B-vitamiinit taistelevat dementiaa vastaan.

Monet pitävät maksan makua metallisena. Makua saa lievennettyä liottamalla maksaa esimerkiksi maidossa muutaman tunnin ajan. Maksan kypsennyksen kanssa kannattaa olla tarkkana, ja varoa ylikypsentämästä sitä liikaa. 

Munuaiset

kidneys

Jos etsit raaka-ainetta, josta saat paljon proteiinia, mutta vähän rasvaa, valitse lautasellesi munuaisia. Ne sisältävät myös paljon B12-vitamiinia, rautaa, B6-vitamiinia ja folaattia. Saat lisäksi puolet päivittäisestä A-vitamiinin tarpeesta syömällä sata grammaa munuaisia. Munuaiset sisältävät kuitenkin paljon kolesterolia, mutta terveille ihmisille tämän ei pitäisi tuottaa ongelmia. 

Lautaselle kannattaa valita naudan munuaisia, sillä niissä on lievempi maku kuin muiden eläinten munuaisissa. Ne ovat myös helppo ja halpa valmistaa, mutta vaatiivat aluksi parin tunnin liotusajan. Munuaisten kypsennys vaatii tarkan kypsennysajan, sillä liian pitkään haudutettuina ne sitkistyvät.

Lähde: mensfitness.com, healthyeating.sfgate.com

Lisää aiheesta:

20 tavallista ruoka-ainetta, jotka auttavat polttamaan rasvaa – lisää nämä ruokavalioosi ja laihdu! Ravitsemusterapeutti listasi yhdeksän parasta proteiininlähdettä – lisää nämä ruokavalioosi ja kehosi kiittää!Tiesitkö? Näitä terveellisiä ruoka ei pitäisi syödä liikaa – voi olla negatiivisia vaikutuksia niin vatsalle kuin ihollekin11 terveellistä ruoka-ainetta, jotka pitävät olon kylläisenä pitkään – nämä jokaisen laihduttajan tulisi ottaa ruokavalioonsa!Terveellisimmät ruoka-aineet kehon eri osille – syö näitäHaluatko elää pitkään? Nämä ruoka-aineet voivat auttaa pitkän iän saavuttamisessa
ProteiiniLihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Proteiini
  • 18.3.17:02
    Ruoka

    "Keltainen ihmejauhe" pian kauppoihin? Suomessa keksittiin käsittämätön proteiinipommi

  • 5.2.07:42
    Leipä

    Tiesitkö? Leivässä on yksi etu, jota "harva tulee ajatelleeksi"

  • 05.09.202402:00
    Vienti

    Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottori

  • 03.07.202411:50
    Ruoka

    Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioon

  • 04.01.202316:02
    Painonhallinta

    Ravitsemusasiantuntijat nimeävät parhaat proteiinipitoiset ruoat painonpudotukseen