Terveellistä ja halpaa – syötkö jo näitä lihaisia superruokia?

liver

Oletko jo kokeillut näitä vähemmän käytettyjä, superruokiin verrattavia ruhonosia? 

Oletko saanut tarpeeksesi erilaisista superfoodeista, ja kuullut jo kaiken pähkinöiden terveellisyydestä? On olemassa kuitenkin vähemmän käytettyjä, ravintorikkaita, ja ennen kaikkea edullisia vaihtoehtoja lihanystäville. 

Jos etsit eläinperäisiä, ravitsevia elintarvikkeita, sisäelimet ovat hyvä vaihtehto. Vaikka sisäelinten syöminen voi tuntua vieraalta ajatukselta, niiden syöminen ei ole sen kummempaa kuin muun lihankaan. Sisäelimet ovat hyviä B-vitamiinin, raudan, fosforin ja magnesiumin lähteitä. Ne ovat myös täynnä tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja. Oikein valmistettuina ne saavat ateriasi tuntumaan siltä, kuin olisit vieraana hyvässä ravintolassa. 

Sydän

Koska sydän on lihas, sillä on monia samoja ominaisuuksia pihvin ja paistin kanssa. Sydän on kuitenkin edullisempaa, ja sisältää suurempia määriä proteiinia, tiamiinia, folaattia, seleeniä, fosforia, sinkkiä ja useita B-vitamiineja. Sydämen syöminen on myös hyvä tapa kerätä aminohappoja, jotka voivat parantaa aineenvaihduntaa. Sydämen ravintoaineet parantavat myös kollageenin tuotantoa, joka taistelee ikääntymistä ja ryppyjä vastaan. 

Kuten useimmat sisäelimet, sydän on herkkä raaka-aine. Sydämen lihakset ovat kiinteitä ja sitkeitä, ja vaativatkin kokoonsa ja painoonsa nähden pitkän kypsymisajan. Sydämen voi valmistaa kokonaisena, tai pienempinä paloina pataruoissa ja kastikkeissa.

Maksa

Maksa on yksi yleisimmistä ja käytetyimmistä sisäelimistä. Se sisältää paljon laadukasta proteiinia, ja on yksi parhaimmista A-vitamiinin lähteistä. Se sisältää myös huomattavia määriä kuparia, foolihappoa ja rautaa, sekä Q10-entsyymiä, joka on tärkeä entsyymi sydämen toiminnalle. Urheilijat syövätkin paljon maksaa, koska se lisää hapen määrä veressä, parantaa kestävyyttä ja voimaa, sekä ehkäisee väsymystä. Sen B-vitamiinit taistelevat dementiaa vastaan.

Monet pitävät maksan makua metallisena. Makua saa lievennettyä liottamalla maksaa esimerkiksi maidossa muutaman tunnin ajan. Maksan kypsennyksen kanssa kannattaa olla tarkkana, ja varoa ylikypsentämästä sitä liikaa. 

Munuaiset

Jos etsit raaka-ainetta, josta saat paljon proteiinia, mutta vähän rasvaa, valitse lautasellesi munuaisia. Ne sisältävät myös paljon B12-vitamiinia, rautaa, B6-vitamiinia ja folaattia. Saat lisäksi puolet päivittäisestä A-vitamiinin tarpeesta syömällä sata grammaa munuaisia. Munuaiset sisältävät kuitenkin paljon kolesterolia, mutta terveille ihmisille tämän ei pitäisi tuottaa ongelmia. 

Lautaselle kannattaa valita naudan munuaisia, sillä niissä on lievempi maku kuin muiden eläinten munuaisissa. Ne ovat myös helppo ja halpa valmistaa, mutta vaatiivat aluksi parin tunnin liotusajan. Munuaisten kypsennys vaatii tarkan kypsennysajan, sillä liian pitkään haudutettuina ne sitkistyvät.


Lähde: mensfitness.com, healthyeating.sfgate.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja