8:20

Terveellisempää kuin riisi? Asiantuntija tyrmää suositun proteiinipommin ylivertaisuuden

Huomenta Suomessa keskusteltiin eri ruoka-aineisiin liittyvistä uskomuksista.

Kvinoa on edelleen melko trendikäs ruoka-aine. Valitsetko sinä kvinoa sen takia, että ajattelet sen olevan esimerkiksi tavallista riisiä terveellisempää? Ei ehkä kannattaisi, sillä perusteita tälle toiminnalle ei välttämättä asiantuntijan mukaan ole. 

Trendikästä kvinoaa pidetään terveellisenä ruoka-aineena. Women's Health kirjoittaa, ettei se ole sen ylivoimaisempi kuin tuttu ja turvallinen riisi. Jutun asiantuntijana toimi ravitsemusterapeutti Valerie Goldberg

Kvinoa ei ole viljakasvi, vaan se on siemenkasvi, joka on sukua pinaatille, nokkoselle ja jauhosavikalle. Se on kotoisin Etelä-Amerikasta ja tunnetaankin Etelä-Amerikan alkuperäisväestön perusravintona. Olennaista siinä on, että se on luontaisesti gluteeniton. Sitä voivat syödä erikoisruokavaliota noudattavat ja keliaakikot. Kvinoasuurimo toimii erinomaisesti esimerkiksi salaateissa, lisäkkeissä, pataruoissa ja puuroissa.

Kvinoassa on toden totta enemmän proteiinia kuin valkoisessa ja ruskeassa riisissä, mutta mitenkään ylivertainen tuote se ei ole. Goldbergin mukaan ihmisillä on nyt tapana demonisoida kaikkea vaaleaa tärkkelystä, kuten riisiä ja perunaa.

Riisi ei ole sekään oikeasti huono vaihtoehto, mutta riisin värillä on väliä. Vuonna 2012 tiedelehti British Medical Journalissa julkaistiin tutkimus, jonka mukaan ruskeaa riisiä syövillä oli alhaisempi riski sairastua diabetekseen kuin valkoista riisiä syövillä, mikä puoltaa ruskean riisin valintaa lautaselle. 

Kumpi on terveellisempää: riisi vai kvinoa? 

– Loppujen lopuksi kyse on ruokavaliosi tasapainosta: on mahdotonta sanoa, kumpi on terveellisempää, Goldberg sanoo. 

Jos olet gluteeniyliherkkä tai ruokavaliosi on gluteeniton, sekä kvinoa että riisi ovat hyviä vaihtoehtoja. Vegaaneille kvinoa voi proteiinipitoisuutensa vuoksi olla järkevämpi valinta. 

Goldberg huomauttaa kuitenkin, että olennaista on syödä sitä vaihtoehtoa, mistä itse tykkää. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja