Tehokkaampaa kuin kahvi? Tämä tuttu mehu piristää jopa kuuden tunnin ajan

mehu, pilli
Appelsiinimehusta voi saada irti samankaltaisia vaikutuksia kuin kahvista. Shutterstock

Jos väsymys painaa, kannattaa jatkossa juoda kahvikupillisen sijaan lasillinen suosittua mehua, sillä sen on todettu piristävän pitkävaikutteisesti.

Brittiläisessä Readingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan appelsiinimehulla vaikuttaisi olevan yllättävän piristäviä vaikutuksia. Vaikuttaa siltä, että appelsiinimehun piristävät vaikutukset voivat ulottua jopa kuuden tunnin päähän.

TIESITKÖ? Flavonoidit ovat antioksidanttiyhdisteitä, jotka voivat suojata myös monilta sairauksilta, kuten sydänsairauksilta, kohonneelta verenpaineelta, joiltain syöviltä ja dementialta.

Appelsiinimehun flavonoidit piristävät?

Tutkijoille selvisi, että appelsiinimehu lisää virkeyttä, parantaa keskittymistä ja edistää reaktionopeutta. Yllättäen näiden vaikutusten todettiin ulottuvan useamman tunnin päähän, sillä aamulla juodun mehulasillisen vaikutuksia onnistuttiin mittaamaan vielä iltapäivälläkin.

Tutkimusta varten siihen osallistuneet nauttivan 2,4 desilitraa kaupasta ostettua appelsiinimehua. Tutkimukseen osallistui 24 nuorta miestä, joiden virkeyttä mitattiin kahtena eri päivänä.

Ensimmäisenä päivänä he joivat appelsiinimehua juuri ennen päivän puhteisiin ryhtymistä. Toisena päivänä heille juotettiin samaan aikaan sokerivettä, joka oli värjätty ja maustettu muistuttamaan erehdyttävästi appelsiinimehua. Tutkimukseen osallistuneet selvittivät kokeet paremmin juotuaan oikeaa appelsiinimehua.

Epäillään, että appelsiinimehun piristävät vaikutukset johtuvat siitä, että appelsiini sisältää runsaasti terveydelle hyödyllisiä flavonoideja. Flavonoidit voivat parantaa verenkiertoa aivoihin ja edistää aivosolujen toimintaa.

– Flavonoidipitoisen hedelmän syöminen tai juominen voi olla erityisen hyödyllistä heti aamulla, sillä se auttaa pysymään virkeänä ja keskittyneenä koulussa tai töissä, tutkija Daniel Lamport totesi Daily Mail -lehdelle.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja