Mainos
Mainos

Teestä paljastui yllättävä sivuvaikutus – oletko sinä huomannut?

Hyviä uutisia teen ystäville! Independent kertoo Pekingin yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan teen juonti voi lisätä luovuutta.

Food Quality and Preference -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan teen juonti parantaa kykyä suoriutua luovista tehtävistä. Syynä tähän ovat teen sisältämät kofeiini ja L-teaniini, jotka parantavat ihmisen kognitiivisia kykyjä, muun muassa huomiokykyä ja tarkkaavaisuuutta.

Testattiin luovilla tehtävillä

Teen vaikutusta tutkittiin Pekingin yliopistossa kaksiosaisen luovan testin avulla, johon osallistui 50 opiskelijaa. Osa opiskelijoista joi kupin mustaa teetä ja osa lasin vettä ennen kuin heidän kognitiivisia kykyjään alettiin testata, kertoo The Telegraph.

Ensimmäisessä tehtävässä opiskelijoiden piti rakentaa luova rakennelma rakennuspalikoista. Toisessa tehtävässä heidän piti keksiä kiinnostava nimi kuvitteelliselle nuudeliravintolalle. Lopputulosten luovuuden arvioi joukko opiskelijoita, jotka eivät osallistuneet testiin.

Teen juojat saivat testeissä keskimäärin paremmat tulokset kuin vettä juoneet. Tämän perusteella näyttäisi siltä, että tee vaikuttaa positiivisesti kogintiivisiin kykyihin. Testin mukaan vaikutukset tarkkaavaisuuteen näkyisivät jo muutaman minuutin kuluttua siitä, kun teen on juonut loppuun.

Muutama kysymysmerkki

Tutkijat huomauttavat, että kokeeseen osallistujat joivat teetä varsin pienen määrän, joten vaikutuksista pitkällä aikavälillä ei voi tämän tutkimuksen perusteella olla varma.

Lisäksi aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että teaniini alkaa vaikuttaa aikaisintaan puolen tunnin kuluessa siitä, kun juomaa on nauttinut.

Pekingin yliopiston tutkimus tukee kuitenkin aikaisempia tuloksia teen terveysvaikutuksista. Tee kohentaa todistetusti mielialaa, mikä taas edistää luovuutta.

Tutkijoiden mielestä olisikin syytä tutkia enemmän mielialan ja muiden tekijöiden vaikutusta, kun tutkitaan teen juonnin ja luovuuden välistä yhteyttä. 

* * *

Katso videolta helppo munakahvin ohje:


Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.