Teen valmistamisen ABC - älä paina lusikalla teepussia!

teapot
Colourbox

Lisäätkö teehesi sokeria jotta juoma maistuisi paremmalta? Voi olla, että pilaat tämän herkän juoman tietämättäsi.

Makuja.fi kertoi aiemmin suomalaisten perisynnin teenvalmistuksessa. Monet keittävät teeveden kiehuvaksi, vaikka todellisuudessa näin ei missään nimessä saisi toimia. Miten sitten keitetään hyvää teetä? Lue vinkit!

Annostele teelehdet oikein

Monet käyttävät liian paljon teelehtiä, jolloin juomasta tulee helposti turhan vahvaa. Liian vahva tee menettää sen ainutlaatuisen, alkuperäisen makunsa. Sopivana annostelumäärä on yksi teelusikallinen teelehtiä kuppia kohden. Sama määrä pätee myös kannussa valmistettaessa. Älä lisää teelehtiä varmuuden vuoksi liikaa. 

Laadukkaita teelehtiä voi käyttää useamman kerran. Vihreitä teelaatuja voi hauduttaa ainakin kolme kertaa, kun taas oolongit ja mustat teelaadut saattavat kestää jopa kymmenen haudutusta.

Älä jätä lehtiä kannuun

Poista teelehdet kannusta heti haudutuksen jälkeen. Jos teelehtiä jää veteen pidemmäksi aikaa, juoma muuttuu kitkeräksi. Kiinalaisen perinteen mukaan samoista teelehdistä voi hauduttaa teetä saman päivän aikana, mutta yön yli seisoneita lehtiä pidetään myrkyllisinä. Tämä juontaa juurensa siitä, että kosteat teelehdet keräävät paljon bakteereita jos niitä säilytetään pidempiä aikoja.

Teepussi vai haudutus? 

Kannussa hauduttaminen antaa teelle aromikkaamman, pehmeämmän maun kuin kupissa valmistettaessa. Tämä johtuu siitä, että teekannussa lehdillä on enemmän tilaa hautua.

Teepussien käyttö on tarkoitettu teen nopeaan valmistukseen. Teepusseissa lehdet ovat murskattu pieneksi, jolloin liian pitkä haudutus tekee teestä helposti kitkerää. Jos teen haudutus tuntuu liian vaivalloiselta, hyvä kompromissi on käyttää pyramidimallisia teepusseja, jolloin haudutuspinta-ala on hieman parempi.

Älä purista teepussia lusikalla

Älä purista teepussia lusikalla kupin reunaa vasten, sillä puristus vapauttaa juomaan tanniineja. Tanniinit tekevät teen mausta karvaan. Monet ajattelevat, että tämä maku kuuluu teen ominaisuuksiin. Näin ei kuitenkaan ole, vaan teen ei ikinä tulisi maistua voimakkaalta tai katkeralta. 

Lisää maito oikeassa vaiheessa

Tiedätkö missä vaiheessa maito kannattaa lisätä kuppiin? Järjestys riippuu siitä millä tavalla olet hauduttamassa teesi. Jos valmistat teetä kannussa, laita maito kuppiin ennen teen kaatamista. Lämmin teevesi lämmittää maidon ja saat koko kupillisen aromikasta teetä ilman, että maito jäähdyttää juomasi. 

Jos käytät teepussia, lisää maito vasta jälkeenpäin. Anna teepussin hautua kolmen minuutin ajan, ota pussi pois kupista ja lisää maito vasta viimeiseksi. Jos lisäät maidon heti alkuvaiheessa, maidon rasva voi tukkia teelehdet ja estää hautumisen. 

Tee ei ole kofeiinitonta

Koska kaikki teelaadut tehdään samasta kasvista, kaikissa teelaaduissa on suunnilleen sama määrä kofeiinia. Teelehdissä on enemmän kofeiinia kuin kahvipavuissa. Kahvin valmistukseen käytetään kuitenkin enemmän kahvia, kun taas teen valmistukseen lehtiä riittää yksi teelusikallinen. Valmiissa kupillisessa kahvia on tällöin enemmän kofeiinia kuin teekupillisessa. 

Jos olet huolissasi kofeiinin saannistasi, käytä irtoteetä ja samoja teelehtiä useamman kerran. Kofeiinin määrä on vähäisempi jokaisella uudella haudutuskerralla. 

Lähteet: teenystavat.fi, buzzfeed.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja