Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisten pahin teemoka: Saa vihreän teen maistumaan ”ruoholta ruohonleikkurissa”

Colourbox
Julkaistu 06.04.2015 08:02
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Yleinen virhe teen valmistuksessa pilaa juoman maun ja kumoaa terveyshyödyt. Ethän tee tätä virhettä? 

Kaikki teelaadut saadaan samasta, Camellia sinensis -teepensaasta. Teet voidaan jakaa pääryhmiin niiden valmistustavan mukaan. Teelaatuja ovat valkoinen tee, vihreä tee, oolong-tee, musta tee ja puer-tee. Eri teelaadut vaativat erilaiset valmistustavat. 

Eri teelaaduille eri lämpötilat

Yleinen ohje on, että teen valmistuksessa ei tulisi koskaan käyttää kiehuvaa vettä. Kiehuva vesi polttaa herkät teelehdet, jolloin maku muuttuu helposti kitkeräksi.

Liian kuuma vesi tappaa myös osan teen hyvistä terveysvaikutuksista. Asiantuntijan mukaan tämä onkin yksi suomalaisten pahimmista virheistä teen valmistuksessa.

– Veden keittäminen 100-asteiseksi saa vihreän teen maistumaan ruoholta ruohonleikkurissa. Kaikki voi varmasti kuvitella, että se ei ole hyvää, teesommelier Stefan Sjöholm totesi helmikuussa Fastfood&Cafe -messuilla Helsingissä.

Mitä hienommaksi teelehdet on murskattu, sitä nopeammin tee hautuu ja kitkeröityy.

Eri teelaadut tarvitsevat eri haudutuslämpötilat:

Valkoinen tee: 65–75°C, 4–7 minuuttia
Vihreä tee: 75–85°C, 3–4 minuuttia
Musta tee: 85–95°C, 4–5 minuuttia

Lisää aiheesta:

Älä sorru näihin mokiin teen säilyttämisessä: "Yleinen virhe on…"Teetkö sinä näin? Twinings paljastaa yllättävän valmistustavan täydelliseen teekupilliseen – ohje jakaa taatusti mielipiteetYhdeksän teehen liittyvää myyttiä, joihin olet aina uskonut – tarkista, ovatko väittämät totta vai taruaJuotko teekupissasi jauhelihaa? Tätä et tiennyt suosikkijuomastaTeeasiantuntija varoittaa: Ethän keitä samaa vettä useampaan kertaan vedenkeittimellä?Oletko hauduttanut teen aina väärin? Älä käytä haudutuspalloa!
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • Eilen08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • ma16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti