Tee sima uudella tavalla – lisää juomaan eksoottisia raaka-aineita

Passionsima
Simaan saa pirteää twistiä maustamalla sen esimerkiksi raikkaalla passionhedelmällä ja sitruunamelissalla. Shutterstock

Itse rakkaudella valmistettu sima päihittää maussa ja luonteessa kaupan simat mennen tullen. Keväiseen juomaan saa yllättävyyttä lisäämällä kattilaan tutun sitruunan kaveriksi esimerkiksi eksoottisia hedelmiä tai yrttejä.

Simasta tulee erityisen maukasta, jos sen muistaa laittaa valmistumaan noin viikko ennen vappua. Raikas juoma sopii niin suolaisten kuin makeidenkin vappuherkkujen palanpainikkeeksi. Holittomana vaihtoehtona se maistuu kaikille ja virkistää, jos kuohuviini alkaa tympiä.

Raikas passionsima

Ainekset:

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
4 passionhedelmää
1 ruukku sitruunamelissaa
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
pullotukseen sokeria ja rusinoita

1. Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Puolita passionhedelmät ja lusikoi joukkoon niiden sisus. Lisää sitruunamelissan varret sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva.

2. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

3. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan.

4. Tarjoile sima tuoreen sitruunamelissan kera.

Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. 

Lime-rosmariinisima

Ainekset:

4 luomulimettiä
6 vahvaa rosmariinin oksaa
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
4 l vettä
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
pullotukseen sokeria, rusinoita

1. Leikkaa kahden hyvin pestyn limetin vihreä kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi. Purista kaikista limeteistä mehu. Huuhtele rosmariininoksat huolellisesti kylmällä vedellä.

2. Pane sokerit isoon astiaan.

3. Kuumenna puolet vedestä kiehuvaksi. Lisää limetin kuoret ja rosmariini joukkoon, kiehauta ja kaada koko seos sokerien päälle. Anna sokerin liueta. Lisää loput vedestä ja limettimehu joukkoon.

4. Pane sokerit, rosmariininoksat, limetin kuoret ja mehu puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada aineksien päälle, anna sokerin liueta. Lisää loput vedestä.

5. Anna siman jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sekoita sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

6. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Pane pullot jääkaappiin. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, älä käytä liian tiukkaa korkkia. Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

Inkiväärisima

Ainekset:

4 l vettä
3 cm:n pala tuoretta inkivääriä eli kuorittuna noin 10 g
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
1 sitruuna
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
pullotukseen sokeria ja rusinoita

1. Kiehauta puolet vedestä ja kuoritut ja lastuiksi leikatut inkiväärinpalat kattilassa.

2.Kaada seos sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä pesty sitruuna viipaleina joukkoon. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

4. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita nesteeseen.

5. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

6. Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Vie pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan.

Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Mustaherukkasima

Ainekset:

400 g mustaherukoita, pakaste
500 g ruokosokeria
4 l kiehuvaa vettä
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
pullotukseen sokeria ja rusinoita

1. Kaada jäiset mustaherukat ja sokeri kiehuvaan veteen. Jäähdytä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon.

2. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

3. Siivilöi ja pullota sima. Pane jokaiseen pulloon muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Säilytä marjasima jääkaapissa. Sima on valmista juotavaksi parin päivän kuluttua pullotuksesta, kun rusinat ovat nousseet pintaan.

Lähde: Dansukker

***

Paista herkulliset vappumunkit kotona 0:52

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!