Tee itse vaahtokarkkeja – poimi resepti!

vaahtokarkit
Vaahtokarkkeja voi valmistaa myös itse. Shutterstock

Vaahtokarkit ovat pehmeitä ja herkullisia, mutta tekemällä ne itse on lopputulos entistäkin kuohkeampi ja parempi!

Jos olet vaahtokarkkien ystävä, varmasti rakastat tätä ohjetta. Itse tehdyt vaahtokarkit ovat täysin eri maata kuin kaupasta ostetut. Vaahtokarkeista tulee ihanan kuohkeita, pehmeitä ja ennen kaikkea herkullisia.

Itse tehdyt vaahtokarkit sopivat täydellisesti nuotiolle grillattavaksi tai vaikka talvijuhlien tarjoiluun. Vaahtokarkkien tekeminen on hauskaa, mutta hieman sotkuista.


Itsetehdyt vaahtokarkit

2,5 rkl liivatejauhetta
2,5 dl kylmää vettä
1,2 dl vettä 
0,8 dl maissisiirappia (tai vaaleaa siirappia)
5 dl sokeria
¼ tl suolaa
1,2 dl maissijauhoja
1,2 dl tomusokeria
2 tl vanilja-aromia

Laita suureen uunivuokaan pohjalle folio. Jätä foliota myös reunojen yli, jotta on jotain mistä saat tartuttua. Levitä hieman öljyä folion pintaan.

Laita monitoimikoneen kulhoon 2,5 desilitraa kylmää vettä ja ripottele liivate veteen. Älä sekoita! Anna olla noin 15 minuuttia.

Yhdistä sillä aikaa kattilassa 1,2 desilitraa vettä, maissisiirappi, sokeri ja suola. Kaada sokeri suoraan kattilan keskelle, ettei sitä jää kattilan reunoihin. Keitä aluksi seosta keskilämmöllä. Voit kevyesti heilutella kattilaa, mutta älä sekoita. Anna kiehua 6–9 minuuttia, kunnes seos on 116-asteista.

Sekoita erillisessä kulhossa maissijauhot ja tomusokeri. Laita sivuun odottamaan.

Kun liivateseos on levännyt 15 minuuttia, sekoita se monitoimikoneessa. Kaada hitaasti ja varovasti kuuma siirappiseos joukkoon. Laita kone täydelle teholle ja anna vaahtoutua 10–12 minuuttia. Kokeile, että kulho on vielä lämmin, muuten seos ei irtoa kulhosta. Lisää sekoituksen loppuvaiheessa vanilja-aromi.

Kaavi nuolijan avulla seos vuokaan. Tässä kannattaa olla nopea! Mitä kylmemmäksi seos menee, sitä vaikeampi se on saada irti. Tasoita pinta ja reunat. Ripottele muutama ruokalusikka sokeriseosta pinnalle ja säästä loput. Peitä vuoka kelmulla ja anna asettua yön yli.

Seuraavana päivänä ripottele sokeriseosta leikkuulaudalle ja öljyä iso veitsi. Nosta folio ylös vuoasta ja kippaa vaahtokarkkilevy leikkuulaudalle. Ripottele 2 ruokalusikallista sokeriseosta pinnalle. Leikkaa levy noin 2,5 senttimetrin paksuisiksi suikaleiksi. Leikkaa suikaleista kuutioita. Pyöritä muutama vaahtokarkki kerrallaan sokeriseoksessa.

Nauti! Vaahtokarkit säilyvät ilmatiiviissä astiassa noin kaksi viikkoa.

Video: Vaahtokarkit sopivat myös osaksi rocky road -herkkua. Kokeile!

Lähde: Tiphero

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!