Tee itse sipsejä ilmaisesta raaka-aineesta – valmistuvat 10 minuutissa
Pihamaalta tai metsästä kerätyistä nokkosista valmistetut sipsit paistuvat uunissa alle kymmenessä minuutissa.
Kirjan Nokkonen – Herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista (Atena 2015) kirjoittanut Katariina Vuori kannustaa hyödyntämään nokkosta ruoanlaitossa. Pihamaalta löytyvä herkku maistuu Vuoren reseptillä sipsien muodossa.
– Nokkossipseihin sopivat parhaiten kokonaiset, tuoreet pienet kevätversot, mutta toki kesäiset, isommat lehdetkin käyvät, Vuori kertoo.
Kirjailija suosittelee maustamaan nokkossipsit esimerkiksi pippureilla, paprikalla, currylla, chilillä tai sitrushedelmien kuorilla.
– Ennen tarjoilua voit ripsaista sipseihin hieman etikkaa tai sitruunamehua, Vuori vinkkaa.
Nokkossipsit
1 l nokkosen versoja TAI lehtiä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
Muita mausteita maun mukaan
Jos koet tarpeelliseksi huuhdella (ei ryöpätä!) nokkoset juoksevalla vedellä ennen käyttöä, kuivaa nokkoset sen jälkeen todella hyvin.
Laita nokkoset kulhoon, roiski päälle oliiviöljyä ja ripaus suolaa, pyöräyttele nokkosia kulhossa kevyesti niin, että öljy ja suola leviävät tasaisesti.
Levitä nokkoset uunipellille ja paista 175-asteisessa uunissa n. 6–9 minuuttia, kunnes nokkoset ovat rapeita.
Lähde: Katariina Vuori: Nokkonen – Herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista (Atena 2015)
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje