Tee itse helppoja proteiinipatukoita – ei lisäaineita tai turhia kaloreita!

proteiinipatukat
Shutterstock

Itse tehty proteiinipatukka on loistava välipala työpaikalle, kouluun tai haukattavaksi ennen treeniä.

Kauppojen valmiissa proteiinipatukoissa on usein todella paljon kaloreita ja turhia lisäaineita. Vältät ne tekemällä proteiinipatukkasi alusta loppuun itse. Patukoiden valmistus on sitä paitsi myös hauskaa puuhailua kotona: voit halutessasi kääriä patukat itse tekemiisi käärepapereihin, ja sitoa ne kiinni kivan näköisellä narulla.

Itse tehtyjä proteiinipatukoita voi myös pakastaa, jos tuntuu siltä, ettei koko satsi mene yhdellä kerralla.

Tee se näin:

1. Valmista ”taikina” proteiinipatukan pohjaksi

Voit käyttää pohjana esimerkiksi proteiinijauhoa, kauraleseitä tai mantelijauhoa. Sekoita valitsemiesi jauhojen tai niiden yhdistelmän joukkoon tilkka mantelimaitoa ja pähkinävoita. Lorauta maitoa jauhojen sekaan pikku hiljaa koko ajan sekoittaen. Taikinasta on tarkoitus tulla sen verran jähmeää, että pystyt muotoilemaan siitä käsin helposti patukoita.

2. Pähkinät ja siemenet tuovat proteiinia

Lisää taikinan joukkoon haluamiasi pähkinöitä. Maapähkinät, rouhitut cashew-pähkinät, mantelit, chia-siemenet ja auringonkukansiemenet toimivat hyvin. Pähkinätön vaihtoehto on täysjyväohra tai kvinoa.

3. Makeutta raakasuklaalla tai kuivatuilla hedelmillä 

Mausta taikina lopuksi vaahterasiirapilla, raakasuklaahipuilla tai kuivatuilla hedelmillä. Kookoslastut toimivat myös hyvin.

4. Jäähdytä jääkaapissa

Muotoile taikinasta parin sentin paksuisia levyjä, asettele ne leivinpaperin sisään ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

5. Leikkaa sopiviksi paloiksi

Kun levyt ovat jähmettyneet kunnolla, ota ne pois jääkaapista ja leikkaa niistä terävällä veitsellä sopivan kokoisia patukoita. Leikkaa voipaperista palasia, joihin voit kääriä patukat säilöön. Kietaise paketin ympärille naru pitämään pakettia kasassa.

Patukoita voi kuljettaa helposti mukanaan pienissä pakasterasioissa. Sellaisenaan paketteja ei kannata laittaa laukkuun, sillä patukat voivat murentua lämpimässä säässä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!