Täysmaito sittenkin terveellistä? Uudet tutkimustulokset yllättävät

maitoa
Tuoreen tutkimuksen mukaan rasvaisella maidolla saattaa olla yhteys pienempään diabetesriskiin. Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan täysrasvaista maitoa juovien riski sairastua diabetekseen saattaakin olla pienempi kuin henkilöillä, jotka käyttävät rasvatonta maitoa, uutisoi Time.

Circulationissa julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin yli 3300 aikuisen veriarvoja 15 vuoden ajalta. Tutkijoiden mukaan täysrasvaista maitoa juovien riski sairastua diabetekseen tutkimusvuosien aikana oli keskimäärin 46 prosenttia pienempi kuin muilla.

Tutkimusta johtaneen Dariush Mozaffarianin mukaan tutkimustulokset ovat osoitus siitä, ettei ihmisille tulisi suositella pelkästään vähärasvaisia maitotuotteita.

Tutkimus ei selitä, miksi rasvaiset maitotuotteet näyttävät olevan yhteydessä pienempään diabetekseen riskiin. Mahdollisia selityksiä on useita. Yksinkertaisimmillaan selitys saattaa liittyä siihen, että rasvaisia tuotteita käyttävät saavat riittävästi energiaa ravitsevasta ruoasta eivät koe tarvetta sokerisista ruoista saataville ylimääräisille kaloreille. On myös mahdollista, että maitotuotteiden rasva vaikuttaisi suoraan soluihin ja auttaisi pilkkomaan ruoan sokereita. Selitys saattaa löytyä myös fermentoitujen maitotuotteiden mikrobeista. 

Toinen, American Journal of Nutritionissa julkaistu tutkimus puolestaan analysoi täysrasvaisten ja vähärasvaisten maitotuotteiden yhteyttä ylipainoon. Tutkimuksen mukaan niillä henkilöillä, jotka käyttivät kaikkein rasvaisimpia tuotteita, oli kahdeksan prosenttia pienempi riski ylipainoon.

Lähde: Time



Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja