Täydellisiä vaihtoehtoja glögille: Nämä juomat voi valmistaa myös itse!

kotimainen cocktail cape verde
Kuvassa Kämp Barissa tarjoiltu appelsiininkuorella koristeltu Cape Verde.

Kun glögit tulevat jo korvista, voi vaihteluksi nauttia myös juhlavan cocktailin.

Yksi Kotimainen Cocktail -kirjan kirjoittajista, baarimestari Mikael Karttunen vinkkasi alkavalle juhlakaudelle muutamia reseptejä uudesta cocktail-kirjasta. Jos kaipaat vaihtelua glögeille ja mausteviineille tai kuohuviinille, löytyy vinkkien joukosta varmasti sopivan juhlavia ja monipuolisia juomasekoituksia.

Cape Verde

Cape Verde on konjakkipohjainen juoma, jonka seassa on rooibosta, minttua ja kanelia. Maku on raikas, mutta siinä on myös pieni yhteys joulun makuihin.

Lasi: savikulho

Jäät: jääpaloja

Menetelmä: ravistaminen ja tuplasiivilöinti

Koriste: appelsiinin kuori, kanelitanko ja mintun tupsu

Aineosat:

3 cl Larsen VS -konjakkia

1 cl De Kuyper Apricot Brandyä

4 cl rooibos-teetä

1 cl sokerilientä

6 kpl mintunlehtiä

kanelitanko

Valmistusohje:

Valmista rooibos-juoma ja anna sen jäähtyä. Mittaa kaikki ainekset ravistimeen ja ravista voimakkaasti. Jäiden kanssa. Tuplasiivilöi jäillä täytettyyn kulhoon. Koristele appelsiininkuorella, murskatulla kanelitangolla ja mintun tupsulla.

Airmail

Airmail on upea klassikko. Se on hapan, rommipohjainen sekoitus, jota on pidennetty samppanjalla tai kuohuviinillä, mutta siinä on hunaja makeuttajana. Tämä on todella juhlava drinkki ja vie kauas joulun makumaailmasta.

Lasi: kuohuviinilasi

Jäät: -

Menetelmä: ravistaminen

Koriste: limetin kuori

Aineosat:

2 cl tummaa rommia

1,5 cl limettimehua

1 cl hunajasiirappia

kuohuviiniä/samppanjaa

Valmistusohje:

Mittaa kaikki ainekset ravistimeen ja ravista jäiden kanssa. Siivilöi jäähdytettyyn cocktail-lasiin ja pidennä kuohuviinillä. Koristele limetin kuoren eteerisillä öljyillä ja kuoripalalla.

Fiskehamn Sour

Fiskehamn Sour on Helsinki Distilling Companyn akvaviitistä tehty cocktail, josta saa kotimaista vivahdetta juhlaan. Sitruunaa, sokeria ja akvaviittia sekä kananmunan valkuaista, jos haluaa – se ei ole pakollinen. Tämä on hyvin suomalainen drinkki ja tavallaan lähituotantoa, sitruunaa lukuun ottamatta tietenkin.

Lasi: coupette

Jäät: -

Menetelmä: ravistaminen

Koriste: lakritsajauhetta

Aineosat:

4 cl Helsingfors Fiskehamns Akvavitia

1,5 cl maustettua sokerilientä

2 cl vastapuristettua sitruunamehua

Kananmunan valkuainen

Valmistusohje:

Mittaa aineosat ravistimeen ja ravista reippaasti. Koristele lakritsajauheella.

Maustettu sokeriliemi:

2 dl ruokosokeria

2 dl vettä

10 g lakritsanjuurta

3 kuivattua tähtianiksen kukintoa

5 kardemumman siementä

Valmistusohje:

Sekoita mausteet veteen ja kiehauta. Siivilöi ja lisää sokeri. Sekoita ja viilennä.

Caipiroska

Caipiroska on kotimainen 90-luvun klassikko, joka on Finlandia vodkaan tehtävä versio Caipirinhasta. Eli vodkaa, sokeria, limettilohkoja ja jäätä murskattuna. Tämän voisi toteuttaa myös lähituoteversiona, sillä sen happamuuden voisi tuoda muillakin raaka-aineilla kuin limellä.

Lasi: lyhyt

Jäät: jääpaloja/jäämurskaa

Menetelmä: murskaaminen

Koriste: limettilohko

Aineosat:

4 cl Finlandia vodkaa

1 limetti lohkoina

2 tl sokeria

Valmistusohje:

Murskaa limettilohkot lasin pohjalle sokerin kanssa ja mittaa mukaan loput aineet. Lisää joukkoon jäät tai jäämurska ja tarjoile pienen lusikan sekä pillien kera.

Lady Lex

Juhlaisa juomasekoitus, johon tulee Galliano L'Aperitivoa sekä kotimaista Napue giniä. Jälleen kiintoisa esimerkki modernista kotimaisesta cocktailista. Lady Lexin on luonut suomalainen baarimestari Karoliina Pekkala.

Lasi: kuohuviini

Jäät: -

Menetelmä: ravistaminen ja tuplasiivilöinti

Aineosat:

3 cl Napue Giniä

1 cl Galliano L'Aperitiviä

3 cl sitruunamehua

2 cl sokerilientä

2 cl karpalomehua

Vichyä

Valmistusohje: Murskaa karpalot. Ravista ja siivilöi ja toppaa Vichyllä.

Reseptit: Kotimainen Cocktail – Juomasekoituksien historiaa ja nykypäivää Suomessa


***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat