Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Täydelliset ravintoarvot – tässäkö uusi suosikkiliha?

Julkaistu 04.03.2015 12:21
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Lähes rasvaton, erittäin rautapitoinen ja nopeasti kypsyvä proteiinipommi – onko tässä tulevaisuuden suosikkiliha?

Biisonin liha on noussut terveystietoisten ihmisten, varsinkin kehonrakentajien suosikiksi. Täydelliset ravintoarvot houkuttavat, vaikka kasvatus on Suomessa vielä vähäistä. 

Terveyslihan maineessa

Biisonin liha on luonnostaan terveellistä ja maukasta. Vaikka biisoni onkin villieläin, voimakasta riistan makua lihassa ei ole. Rasvaa lihassa on todella vähän, vain kaksi prosenttia, eli vähemmän kuin broilerissa.

Biisonin lihaa voidaan kutsua varsinaiseksi rautapommiksi, sillä lihassa on jopa 70 prosenttia enemmän rautaa kuin naudanlihassa. Samoin kolesterolia biisonista saa 35 prosenttia vähemmän, ja proteiinia 30 prosenttia enemmän kuin naudanlihasta.

Biisoninliha on myös hyvä Omega-3 ja Omega-6 rasvahappojen lähde. Lihasta saa lisäksi huomattavia määriä vitamiineja, mineraaleja ja beetakaroteenia.

Biisonin kasvatuksessa ei käytetä antibiootteja tai hormoneja, joten punaiselle lihalle allergiset ihmiset voivat syödä biisonia. Liha ansaitsee todellakin terveyslihan maineen.

Yhdysvalloissa suosio huipussa

Ensimmäiset biisonit tulivat Suomeen vasta vuonna 1998. Biisoneita kasvatetaan tällä hetkellä seitsemällä tilalla. Biisonien kasvatusta ei tueta samalla tavalla kuten yleisimpien tuotantoeläinten, joten biisonien kasvatus on vielä suhteellisen vähäistä.

Yhdysvalloissa puolestaan biisonin liha on noussut huimaan suosioon sen alhaisen kolesterolipitoisuuden vuoksi, ja lihantuotanto on huimassa kasvussa. Biisonin liha on muodostunut viime vuosina Yhdysvalloissa ruokakauppojen vakiotuotteeksi.

Myös Suomessa lihan lähes täydelliset ravintoarvot on huomattu, ja suosio on nousussa etenkin kuntoilijoiden ja kehonrakentajien keskuudessa, mutta saatavuus on vielä heikkoa. Lihaa voi ostaa helpoiten suoraan kasvattajilta, kauppahalleista ja hyvin varustettujen ruokakauppojen pakastealtaista. 

Parasta pihveinä

Biisonin lihaa voidaan käyttää naudanlihan tavoin, mutta kypsytysaika on hieman lyhempi. 

Tumma liha on maukasta erityisesti pihveinä ja entrecotena, mutta myös pataruoissa ja jauhelihana. Biisoni on hyvä raaka-aine myös monenlaisiin lihavalmisteisiin, kuten lämmin- ja kylmäsavupaisteihinn ja kestomakkaroihin. 

Tunnetuin biisonituote on kuivattu liha, eli jerky. 

Lähteet: Lähiruokaopas, kehittyvaelintarvike.fi

Lisää aiheesta:

Enemmän proteiinia kuin punaisessa lihassa – miksi tämä proteiinipommi ei maistu suomalaisille?Tämä kotimainen proteiinipommi voi korvata jopa jauhelihan! Erinomainen ravintosisältö: "Paljon proteiinia ja kuitua"Kumpi on oikeasti terveellisempää, lihaisa makkara vai prosessoitu kasvisruoka? Suomalaiset asiantuntijat vastaavatKekseliäimmät kasvistuotteet jäljittelevät lihaa tarkasti ja jopa tihkuvat "verta" – silti punainen liha käy kaupaksi lähes entiseen malliin Karjalainen: Suomalainen syö oman painonsa verran lihaa vuodessaNyhtökauralle kilpailija! Uusi härkäpapuinnovaatio tarjoaa kasvisvaihtoehdon jauhelihalle
RiistaProteiiniMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Riista
  • 10.09.202116:59
    Ruoka

    Tästä jauhelihasta valmistuu hirvittävän hyvä pasta! Harri Syrjänen ylistää: "Lämmittää koko kropan ja sielun"

  • 27.08.202011:16
    Rikosepäilyt

    Suomessa myyty ulkomaista riistalihaa kotimaisena – yrityksen epäillään saaneen 70 000 euron rikoshyödyn

  • 10.08.202005:15
    Metsästys

    Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla – muiden vesilintujen metsästys saa vielä odottaa

  • 14.01.202012:39
    Luonto ja eläimet

    Vesi- ja riistalintukannat jyrkässä laskussa, linnusto vaarassa yksipuolistua rajusti – näin kansalaiset voivat auttaa lintuja

  • 13.12.201819:12
    Lentäminen

    Ruokalistan pikkupräntti hämmästytti matkustajan lennolla – aterian sisällöstä yllättävä varoitus: "En tilannut sitä"