Täydelliset ravintoarvot – tässäkö uusi suosikkiliha?

buffalo_beef

Lähes rasvaton, erittäin rautapitoinen ja nopeasti kypsyvä proteiinipommi – onko tässä tulevaisuuden suosikkiliha?

Biisonin liha on noussut terveystietoisten ihmisten, varsinkin kehonrakentajien suosikiksi. Täydelliset ravintoarvot houkuttavat, vaikka kasvatus on Suomessa vielä vähäistä. 

Terveyslihan maineessa

Biisonin liha on luonnostaan terveellistä ja maukasta. Vaikka biisoni onkin villieläin, voimakasta riistan makua lihassa ei ole. Rasvaa lihassa on todella vähän, vain kaksi prosenttia, eli vähemmän kuin broilerissa.

Biisonin lihaa voidaan kutsua varsinaiseksi rautapommiksi, sillä lihassa on jopa 70 prosenttia enemmän rautaa kuin naudanlihassa. Samoin kolesterolia biisonista saa 35 prosenttia vähemmän, ja proteiinia 30 prosenttia enemmän kuin naudanlihasta.

Biisoninliha on myös hyvä Omega-3 ja Omega-6 rasvahappojen lähde. Lihasta saa lisäksi huomattavia määriä vitamiineja, mineraaleja ja beetakaroteenia.

Biisonin kasvatuksessa ei käytetä antibiootteja tai hormoneja, joten punaiselle lihalle allergiset ihmiset voivat syödä biisonia. Liha ansaitsee todellakin terveyslihan maineen.

Yhdysvalloissa suosio huipussa

Ensimmäiset biisonit tulivat Suomeen vasta vuonna 1998. Biisoneita kasvatetaan tällä hetkellä seitsemällä tilalla. Biisonien kasvatusta ei tueta samalla tavalla kuten yleisimpien tuotantoeläinten, joten biisonien kasvatus on vielä suhteellisen vähäistä.

Yhdysvalloissa puolestaan biisonin liha on noussut huimaan suosioon sen alhaisen kolesterolipitoisuuden vuoksi, ja lihantuotanto on huimassa kasvussa. Biisonin liha on muodostunut viime vuosina Yhdysvalloissa ruokakauppojen vakiotuotteeksi.

Myös Suomessa lihan lähes täydelliset ravintoarvot on huomattu, ja suosio on nousussa etenkin kuntoilijoiden ja kehonrakentajien keskuudessa, mutta saatavuus on vielä heikkoa. Lihaa voi ostaa helpoiten suoraan kasvattajilta, kauppahalleista ja hyvin varustettujen ruokakauppojen pakastealtaista. 

Parasta pihveinä

Biisonin lihaa voidaan käyttää naudanlihan tavoin, mutta kypsytysaika on hieman lyhempi. 

Tumma liha on maukasta erityisesti pihveinä ja entrecotena, mutta myös pataruoissa ja jauhelihana. Biisoni on hyvä raaka-aine myös monenlaisiin lihavalmisteisiin, kuten lämmin- ja kylmäsavupaisteihinn ja kestomakkaroihin. 

Tunnetuin biisonituote on kuivattu liha, eli jerky. 


Lähteet: Lähiruokaopas, kehittyvaelintarvike.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja