Täydellisen mureaa lihaa – oletko kokeillut tätä kikkaa?
Shutterstock
Julkaistu 01.07.2014 13:13
MTV LIFESTYLE
Raakakypsytetyt liha- ja kalaherkut sopivat täydellisesti kesäpöytään.
Raakakypsyttämisellä tarkoitetaan lihan mureuttamista riiputtamalla tai tyhjiöpakkauksissa. Mureassa lihassa sormen painallus tekee kuopan lihaan, riiputtamattomassa ei.
Raakakypsytykseksi kutsutaan myös ruoanvalmistusmenetelmää, jossa kalaa tai naudanlihaa kypsytetään suolalla. Kalaa ja äyriäisiä voidaan raakakypsyttää myös sitrushedelmien mehulla.
Naudanlihaa voidaan esimerkiksi riimisuolata eli suolata kevyesti. Lihan annetaan marinoitua ensin jääkaapissa, minkä aikana sitä käydään välillä kääntelemässä marinadissaan.
Marinoitumisen jälkeen liha kääritään kelmuun ja pakastetaan vähintään vuorokaudeksi. Pakastettu liha leikataan kohmeisena ohuiksi viipaleiksi ja tarjoillaan sellaisenaan.
Italialainen versio riimihärästä on carpaccio, jossa naudanfilee tarjoillaan tuoresuolattuna viinietikalla, oliiviöljyllä, pippurilla ja sitruunamehulla maustettuna esimerkiksi rucolan, kapriksen tai parmesaanilastujen kera. Carpacciota voidaan valmistaa myös kalasta tai äyriäisistä.
Tuoresuolauksen sijasta kalaa ja äyriäisiä voidaan raakakypsyttää myös sitruuna- tai limemehulla.
Happo saa kalan valkuaiset kypsymään ja kala muuttaa väriä läpikuultavasta valkoiseksi.
Tunnettu raakakypsytetty kalaruoka on ceviche, joka on etelä- ja väliamerikkalainen alkuruoka. Ceviche koostuu sitruuna- tai limemehussa marinoidusta kalasta tai äyriäisistä, chilistä, valkosipulista, tomaatista ja yrteistä. Cevichen annetaan vetäytyä kylmässä ennen tarjoilua.