Täydellisen kermainen ja terveellinen keitto: Torjuu flunssaa ja lämmittää pakkasella

shutterstock_253986025 valkosipuli
Valkosipulit ovat terveellisiä ja herkullisia.

Kermaisen täyteläinen, paahdetuista valkosipuleista tehty keitto auttaa vahvistamaan vastustuskykyä ja hellii jokaisen kynsilaukan ystävän makuhermoja. Päälle ripoteltu parmesaani kruunaa talvisen ruuan.

Valkosipulilla on runsaasti terveellisiä ominaisuuksia. Vanha kansa on lääkinnyt sillä perinteisesti erilaisia vaivoja, kuten tulehduksia ja vilustumisia. Myös tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet valkosipulin erilaisten yhdisteiden olevan terveyttä edistäviä.

Tämä valkosipulikeitto ei ole kuitenkaan vain terveellistä, vaan myös erittäin herkullista. Kuohukerma ja parmesaani tekevät sopasta täysin salonkikelpoista. Se sopiikin loistavasti esimerkiksi alkupalaksi tai paremmaksi arkiruuaksi.

Kermainen valkosipulikeitto

Ainekset:

Noin 3 valkosipulia eli 26 kynttä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
5 dl silputtua sipulia
1,5 tl tuoretta timjamia
2 valkosipulia eli 18 kuorittua kynttä
8 dl kanalientä
1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl parmesaaniraastetta
sitruunaviipaleita tarjoiluun

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Leikkaa sipuleista laet eli kynsien kärjet pois. Laita 3 valkosipulia pieneen uuninkestävään vuokaan. Pirskota niiden päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa ja pippuria.

2. Peitä vuoka foliolla ja paista kunnes valkosipulit ovat kullanruskeita, eli noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä. Valkosipulinkynnet irtoavat kuoristaan kuin itsestään, kun niitä puristaa. Laita kuoritut ja kypsät kynnet sivuun.

3. Sulata voi suuri pohjaisessa kattilassa. Lisää sipulisilppu ja timjami. Paista niitä keskilämmöllä, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Laita pannulle uunissa paahdetut kynnet sekä raa’at kynnet ja paista kolme minuuttia.

4. Kaada kanaliemi pannulle varovasti ja hauduta noin 20 minuuttia tai kunnes kaikki valkosipulinkynnet ovat pehmeitä.

5. Soseuta sipulit sauvasekoittimella, kunnes keitto on tasaisen samettista. Lisää joukkoon kerma ja kiehauta. Mausta suolalla ja pippurilla.

6. Tarjoile keitto lämpimänä. Ripottele jokaisen annoksen päälle parmesaania ja purista halutessasi yhden sitruunalohkon mehu.

Lähde: Epicurious

***

Valkosipuli-kinkkupasta 3:16

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!