Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Täydellinen käyttötapa pekonille – kokeile "ylellistä" reseptiä!

Pekoni sopii loistavasti osaksi leipätaikinaa.
Pekoni sopii loistavasti osaksi leipätaikinaa.Shutterstock
Julkaistu 30.08.2015 21:40
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Jos perinteiseen tapaan paistettu pekoni kyllästyttää, kannattaa kokeilla jotain uutta, ja lisätä pekonia esimerkiksi itseleivotun leivän sisään.

Ina-Janine Johnsen esittelee vastikään suomenkielisenä julkaistussa Pataleipää-kirjassaan (WSOY 2015) oivallisen tavan käyttää pekonia osana ylellistä aamiaista. Kananmunien seurana tarjoamisen sijaan tässä reseptissä pekoni on löytänyt tiensä leivän kaveriksi.

– Tämä on ylellistä aamiaisleipää, Johnsen toteaa.

– Jos haluat leipään enemmän kuituja, korvaa osa vehnäjauhosta karkeilla vehnäleseillä, kirjassa vinkataan, Johnsen vinkkaa.

Pekonileipä

7,5 dl vehnäjauhoja
150 g rapeaksi paistettua pekonia
1 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
4 dl vettä

uuninkestävä, kannellinen pata tai vuoka (24 cm tai 4,2 l)

Leikkaa paistettu pekoni paloiksi, Sekoita jauhot, pekoninpalat, suola ja kuivahiiva keskenään suuressa kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho muovikelmulla tai kannella ja jätä työtasolle 12–18 tunniksi.

Laita työtasolle pala leivinpaperia ja ripottele sen päälle runsaasti jauhoja. Kaada taikinaleivinpaperille, voit käyttää apuna nuolijaa. Jos taikina on hyvin kosteaa, ripottele päälle jauhoja. Ota yksi taikinan reunoista ja taita se keskelle. Ota seuraava reuna ja taita se keskelle. Voit tehdä näin jopa 10 kertaa, kunnes alat tuntemaan taikinassa hieman vastusta, ja se alkaa pysyä muodossaan. Jos taikina on liian tahmeaa, ripottele väleihin lisää jauhoja. Käännä taikina taitettu puoli alaspäin. Peitä taikina. Voit esimerkiksi laittaa taikinan päälle kulhon nurin päin. Anna taikinan kohota työtasolla 2 tuntia.

Aseta uuninkestävä, kannellinen pata tai vuoka kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut 1,5 tunnin ajan, laita uunilämpenemään 250-asteiseksi.

Ota kuuma pata uunista, kun taikina on täysin kohonnut. Nosta taikina leivinpaperin avullaja kaada se kuumaan pataan. Taitettu puoli on nyt ylöspäin. Jos taikina on padassa hieman epätasaisesti, voit ravistella sen kevyesti parempaan asentoon.

Laita kansi padan päälle, ja laita pata lämpimään uuniin. Paista 30 minuuttia. Ota kansi pois ja laske lämpötila 200 asteeseen. Paista vielä 15 minuuttia.

Ota leipä pois padasta ja anna sen jäähtyä ritilän päällä. Leivän voi leikata viipaleiksi ja pakastaa.

Lähde: Ina-Janine Johnsen: Pataleipää (WSOY 2015)

Lisää aiheesta:

"Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?Uunituoretta leipää, joka valmistuu kuin itsestään – nappaa talteen superherkullisen focaccian resepti!Erilainen tapa tehdä leipää: Tämä unelmanpehmeä resepti kannattaa napata talteen!Älyttömän helppo ja nopea tapa valmistaa leipää – joko olet kokeillut?Nobis-leipäPizza caprese ai tre pomodori – Luca Platanian levypizza
PekoniMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pekoni
  • 31.3.07:41
    Ruoka

    "Yksi yleisimmistä virheistä" – ethän tee näin, kun paistat pekonia?

  • 01.09.202417:25
    Ruoka

    Harri Syrjänen lisää pekoniin yhden ainesosan – lyömätön lopputulos!

  • 01.01.202417:32
    Ruoka

    Testasimme "miljardöörin pekonin" – Snoop Doggin ohje pekonin valmistukseen yllättää

  • 13.11.202312:57
    Ruoka

    Näin pekonipaketille kannattaa aina tehdä

  • 29.07.202210:46
    Ruoka

    Yhdysvalloissa on tarjolla pekoninystävän unelmapesti – huimaava tuntipalkka