Täydellinen käyttötapa pekonille – kokeile "ylellistä" reseptiä!

pekoni (2)
Pekoni sopii loistavasti osaksi leipätaikinaa. Shutterstock

Jos perinteiseen tapaan paistettu pekoni kyllästyttää, kannattaa kokeilla jotain uutta, ja lisätä pekonia esimerkiksi itseleivotun leivän sisään.

Ina-Janine Johnsen esittelee vastikään suomenkielisenä julkaistussa Pataleipää-kirjassaan (WSOY 2015) oivallisen tavan käyttää pekonia osana ylellistä aamiaista. Kananmunien seurana tarjoamisen sijaan tässä reseptissä pekoni on löytänyt tiensä leivän kaveriksi.

– Tämä on ylellistä aamiaisleipää, Johnsen toteaa.

– Jos haluat leipään enemmän kuituja, korvaa osa vehnäjauhosta karkeilla vehnäleseillä, kirjassa vinkataan, Johnsen vinkkaa.

Pekonileipä

7,5 dl vehnäjauhoja
150 g rapeaksi paistettua pekonia
1 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
4 dl vettä

uuninkestävä, kannellinen pata tai vuoka (24 cm tai 4,2 l)

Leikkaa paistettu pekoni paloiksi, Sekoita jauhot, pekoninpalat, suola ja kuivahiiva keskenään suuressa kulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho muovikelmulla tai kannella ja jätä työtasolle 12–18 tunniksi.

Laita työtasolle pala leivinpaperia ja ripottele sen päälle runsaasti jauhoja. Kaada taikinaleivinpaperille, voit käyttää apuna nuolijaa. Jos taikina on hyvin kosteaa, ripottele päälle jauhoja. Ota yksi taikinan reunoista ja taita se keskelle. Ota seuraava reuna ja taita se keskelle. Voit tehdä näin jopa 10 kertaa, kunnes alat tuntemaan taikinassa hieman vastusta, ja se alkaa pysyä muodossaan. Jos taikina on liian tahmeaa, ripottele väleihin lisää jauhoja. Käännä taikina taitettu puoli alaspäin. Peitä taikina. Voit esimerkiksi laittaa taikinan päälle kulhon nurin päin. Anna taikinan kohota työtasolla 2 tuntia.

Aseta uuninkestävä, kannellinen pata tai vuoka kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut 1,5 tunnin ajan, laita uunilämpenemään 250-asteiseksi.

Ota kuuma pata uunista, kun taikina on täysin kohonnut. Nosta taikina leivinpaperin avullaja kaada se kuumaan pataan. Taitettu puoli on nyt ylöspäin. Jos taikina on padassa hieman epätasaisesti, voit ravistella sen kevyesti parempaan asentoon.

Laita kansi padan päälle, ja laita pata lämpimään uuniin. Paista 30 minuuttia. Ota kansi pois ja laske lämpötila 200 asteeseen. Paista vielä 15 minuuttia.

Ota leipä pois padasta ja anna sen jäähtyä ritilän päällä. Leivän voi leikata viipaleiksi ja pakastaa.

Lähde: Ina-Janine Johnsen: Pataleipää (WSOY 2015)

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja