Täydellinen alkupala vieraille – poimi vinkit leikkeletarjottimen kokoamiseen

leikkelelautanen
Monipuoliset ja maistuvat lisukkeet täydentävät suolaisten leikkeleiden makua. Colourbox

Leikkeletarjotin koostuu monipuolisesti erilaisista makkaroista, leikkeleistä ja lisukkeista. Näin kokoat täydellisen herkkutarjoilun isommallekin porukalle. 

Leikkelelautasta kootessa kannattaa suunnata laajan valikoiman ruokakauppaan, tai mahdollisuuksien mukaan jopa lihakauppaan. Leikkeleiden rinnalla maistuvat erilaiset lisukkeet, kuten suolakurkku, leipä, sinappi ja marinoidut kasvikset. Yhdistele rohkeasti lempimakujasi ja luo uusia makuyhdistelmiä. 

Kestomakkarat

Kestomakkarat ovat kylmäsavumenetelmällä valmistettuja, yleensä sian- ja naudanlihasta tehtyjä kovia makkaroita. Kestomakkaroita löytyy suuri valikoima meetvursteista erilaisiin pepperoneihin ja salamiin. Leikkelelautaselle kannattaa valita kokonaisina makkaroina myytäviä tuotteita, joista voi siivuttaa haluamansa kokoisia viipaleita. Kestomakkarat ovat leikkelelautasen voimakkaimman makuisia tuotteita, ja lautaselle kannattaakin valita voimakkaasti maustettuja vaihtoehtoja, kuten espanjalaista chorizoa.

Kestomakkaroiden kanssa lasiin kaadetaan täyteläisiä ja aromikkaita punaviinejä,tai vaihtoehtoisesti vaaleaa ale-olutta.

Fileeleikkele

Fileeleikkele, kuten paahtopaisti, tuo leikkelelautaselle lihaisaa rakennetta ja mehevä makua. Fileleikkele valmistuu helposti porsaasta, naudasta tai kanasta. Kypsennä filee oikean lämpöiseksi ja anna jäähtyä täysin kylmäksi. Leikkaa liha aivan ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjolle. Leikkelelautaselle voi valita myös muita täyslihaleikkeleitä mielensä mukaan, kuten keittokinkkua.

Juomavalinta riippuu lihalaadusta, mutta suurimmalle osalle lihoista sopivat kevyet ja hapokkaat viinit.

Paté tai terriini

Paté ja terriini tarkoittavat vesihauteessa kypsennettyä, hienoksi jauhettua lihaa, joka tarjoillaan perinteisesti kylmänä. Terriini voi sisältää lihaa, maksaa ja kasviksia, ja se saa lisämakua mausteista, yrteistä ja joskus myös alkoholista. Ranskassa patéita ja terriinejä tarjoillaan alkupaloina leivän päältä. Helposti mureneva liha kannattaakin leikata pienimmiksi paloiksi, jolloin ne sopivat hyvin myös sormisyötäväksi.

Tarjoile lisukkeena paahtoleipää ja kaada lasiin täyteläistä punaviiniä.

Ilmakuivattu kinkku

Ilmakuivattua kinkkua kutsutaan eri nimillä eri alueilla. Jamón serrano, eli vuoristokinkku on espanjalainen tuote, prosciutto crudo on kotoisin Italiasta ja schwarzwälderin kinkkua syödään puolestaan Saksassa. Ilmakuivattuja kinkkuja kuivatetaan vähintään seitsemän kuukautta, mutta kalliimpia tuotteita voidaan kuivata jopa neljä vuotta.  Ilmakuivattu kinkku maistuu parhaimmalta huoneenlämpöisenä, joten se kannattaa nostaa lämpenemään hieman ennen tarjoilua. Ilmakuivattu kinkku ja meloni ovat klassikkoyhdistelmä, mutta kinkku sopii hyvin myös muiden eksoottisten hedelmien rinnalle.

Ilmakuivattu kinkku sopii niin puna- kuin valkoviinienkin kumppaniksi. Hyvä valinta on nuori ja hedelmäinen punaviini tai hapokas valkoviini.


Lähteet: Buzzfeed,  Bonappetit.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja