Täydellinen aamupala laihduttajalle – tällä karkotat nälän ja hoikistut!

Ruisleipä (1)
Ruisleipä sisältää paljon hyviä hiilihydraatteja. Shutterstock

Hyvien hiilihydraattien nauttiminen aamulla edistää energistä oloa ja pitää nälän  loitolla.

Syömällä aamupalalla runsaasti hyviä hiilihydraatteja tunnet olosi energiseksi ja kylläiseksi pitkään.

Tutkimusten mukaan hiilihydraattipitoisen aamupalan nauttiminen auttaa pysymään kylläisenä pitkään. Jos kaipaat aamuihisi uudenlaista energiaa, muuta aamupalatottumuksiasi hiilihydraattipitoisempaan suuntaan.

Hiilihydraatit eivät ole aina pahasta

Hiilihydraateilla on usein huono maine. Monet dieetit, kuten Atkins ja gluteenittomuus ovat saaneet ihmiset karttamaan hiilihydraatteja. Hiilihydraattien välttäminen ei kuitenkaan tee aterioista automaattisesti terveellisempiä, varsinkaan jos välipalaleipä korvautuu usein suklaapatukalla.

Hiilihydraatit voidaan jakaa nopeisiin ja hitaisiin sen perusteella, kuinka nopeasti ne imeytyvät. Nopeita hiilihydraatteja sisältävät tuotteet, kuten valkoinen leipä ja riisi, antavat keholle energiapiikin ja verensokeri kohoaa nopeasti. Energiataso kuitenkin laskee samaa vauhtia, ja nälkä yllättää pian uudelleen.

Hitaat hiilihydraatit antavat puolestaan keholle pitkäkestoista energiaa, ja pitävät sinut kylläisenä pitkään. Täysjyvätuotteet, palkokasvit ja pähkinät ovat parhaimpia vaihtoehtoja, sillä ne sisältävät usein myös paljon kuitua ja proteiinia.

Hiilihydraatit ovat lihaksille tärkeää rakennusainetta

Syödyt hiilihydraatit muuttuvat kehossa glukoosiksi, joka on ihmiselle kehon ensisijainen energianlähde. Jos ravinnosta ei saada hiilihydraatteja, keho alkaa kuluttamaan elimistön kudosproteiinia, eli lihaksia. Hiilihydraatteja tarvitaan myös rasvan palamiseen. Hiilihydraattien karttaminen ei siis ole paras keino laihtua, vaan päinvastoin.

Jos haluat saada päiväsi hyvin käyntiin, hiilihydraatit ovat juuri sitä mitä etsit. Yön aikana tyhjentyneet glukoosivarastot ovat tärkeä saada täyteen ravitsevalla, täysjyväpitoisella aamupalalla. Täydennä päivän ensimmäinen ateriasi proteiinilla ja vitamiinipitoisilla marjoilla ja hedelmillä.

Pitkäkestoista energiaa tarjoilevia aamupalavaihtoehtoja:

Kaurapuuro ja pähkinät 

Lisää kaurapuuron päälle makua ja ravintoaineita antavia pähkinöitä ja banaania. Kauran on todettu parantavan sekä sydämen terveyttä että alentavan kolesterolia, ja sen hiilihydraatit imeytyvät tehokkaasti antaen pitkäkestoista energiaa. Banaani sisältää myös energiaa antavia luonnollisia sokereita, mutta myös kuituja ja vitamiinia.

Jogurtti, marjat ja mysli

Myslit ovat muroja ravitsevampia, sillä niissä käytetään pääasiassa täysjyväviljaa, joka auttaa pitämään verensokerin tasaisena pitkään. Marjat sisältävät puolestaan paljon vitamiineja ja antioksidantteja, mutta myös kuitua. Syömällä näitä tuotteita proteiinipitoisen jogurtin kanssa, teet aamupalastasi todella monipuolisen ja jaksat pidempään.

Leipää ja munia 

Täysjyväleipä kananmunalla tuoreiden hedelmien kera on erittäin monipuolinen ja ravitseva annos. Täysjyvä leipä antaa energiaa niin keholle kuin mielelle, ja kananmunasta saadaan lisäksi runsaasti proteiinia ja vitamiineja. Ravintorikkaiden hedelmien luonnolliset sokerit antavat energiaa ja täydentävät aterian raikkaudellaan.

Lähteet: Huffingtonpost, Sport.fi 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja