Tavalliset veitsivirheet kostautuvat ruoanlaitossa – älä sorru näihin!
Tiesitkö, että väärä veitsivalinta keittiössä tekee ruoanlaitosta hankalaa? Myös leikkuulaudan valinnassa kannattaa olla tarkka.
Ruokasi voi mennä piloille, jos veitsivalinta on huono. Mistä sitten tiedät käyttäväsi väärää veistä? Jos olet joskus yrittänyt leikata patonkia kokkiveitsellä vain huomataksesi patongin painuvan kasaan, tiedät, mistä on kyse.
Kun valitset oikeanlaisen veitsen, pystyt paremmin säätelemään terän liikkeitä. Tästä johtuen pystyt paloittelemaan ja kuutioimaan siistimmin ja tehokkaammin – ja sormetkin pysyvät tallella.
Näin valitset veitsen: Valitse pitkä, leveäteräinen kokkiveitsi suurimpaan osaan pilkkomista, paloittelua, kuutioimista ja jauhamista. Hyvästä vipuvoimasta on hyötyä esimerkiksi kiinteiden raaka-aineiden, kuten sipulien ja kurpitsan, kanssa tai esimerkiksi valkosipulin tai tuoreiden yrttien pienentämisessä.
Pieni, ohutteräinen veitsi sopii esimerkiksi kuorimiseen sekä kivien, siementen ja kantojen irrottamiseen.
Sahalaitainen veitsi sopii leivän ja rinkelien, herkkien leivonnaisten, kuten marenkien, ja sileäkuoristen hedelmien, kuten tomaattien ja luumujen, leikkaamiseen.
Älä käytä liian pientä leikkuulautaa
Leikkuulaudan kannattaa olla tarpeeksi suuri veitsen kanssa touhutessa. Jos lauta on liian pieni, ei sinulla ole tilaa käyttää veistä, mikä puolestaan kasvattaa loukkaantumisen riskiä. Myös aikaansaamasi sotku on suurempi ja tuhlaat aikaa keräillessäsi leikkuulaudalta putoavia ruoanpalasia.
Jos veitsi on pieni, voi leikkuulautakin olla pienehkö. Jos veitsi on suuri, valitse suuri lauta. Pieniä leikkuulautoja voi käyttää nopeisiin hommiin, kuten sitruunan viipaloimiseen pienellä veitsellä. Koska useimmat ruoanlaittopuuhista vaativat kuitenkin kunnon kokinveitsen, tarvitset yli 30 senttimetriä pitkän laudan. Sen pitäisi olla käytännössä niin suuri, että kaikki ruoka-aineet pysyvät laudalla siltä putoamatta.
Ennen kuin aloitat, aseta kostea paperipyyhe tai tiskirätti leikkuulaudan alle, jotta se ei lipeä paikoiltaan.
LUE MYÖS:
Lähde: Real Simple
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa