Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tavalliset veitsivirheet kostautuvat ruoanlaitossa – älä sorru näihin!

Shutterstock
Julkaistu 26.11.2014 20:00

MTV LIFESTYLE

Tiesitkö, että väärä veitsivalinta keittiössä tekee ruoanlaitosta hankalaa? Myös leikkuulaudan valinnassa kannattaa olla tarkka.

Ruokasi voi mennä piloille, jos veitsivalinta on huono. Mistä sitten tiedät käyttäväsi väärää veistä? Jos olet joskus yrittänyt leikata patonkia kokkiveitsellä vain huomataksesi patongin painuvan kasaan, tiedät, mistä on kyse. 

Kun valitset oikeanlaisen veitsen, pystyt paremmin säätelemään terän liikkeitä. Tästä johtuen pystyt paloittelemaan ja kuutioimaan siistimmin ja tehokkaammin – ja sormetkin pysyvät tallella.

Näin valitset veitsen: Valitse pitkä, leveäteräinen kokkiveitsi suurimpaan osaan pilkkomista, paloittelua, kuutioimista ja jauhamista. Hyvästä vipuvoimasta on hyötyä esimerkiksi kiinteiden raaka-aineiden, kuten sipulien ja kurpitsan, kanssa tai esimerkiksi valkosipulin tai tuoreiden yrttien pienentämisessä.

Pieni, ohutteräinen veitsi sopii esimerkiksi kuorimiseen sekä kivien, siementen ja kantojen irrottamiseen.

Sahalaitainen veitsi sopii leivän ja rinkelien, herkkien leivonnaisten, kuten marenkien, ja sileäkuoristen hedelmien, kuten tomaattien ja luumujen, leikkaamiseen.

Älä käytä liian pientä leikkuulautaa

Leikkuulaudan kannattaa olla tarpeeksi suuri veitsen kanssa touhutessa. Jos lauta on liian pieni, ei sinulla ole tilaa käyttää veistä, mikä puolestaan kasvattaa loukkaantumisen riskiä. Myös aikaansaamasi sotku on suurempi ja tuhlaat aikaa keräillessäsi leikkuulaudalta putoavia ruoanpalasia.

Jos veitsi on pieni, voi leikkuulautakin olla pienehkö. Jos veitsi on suuri, valitse suuri lauta. Pieniä leikkuulautoja voi käyttää nopeisiin hommiin, kuten sitruunan viipaloimiseen pienellä veitsellä. Koska useimmat ruoanlaittopuuhista vaativat kuitenkin kunnon kokinveitsen, tarvitset yli 30 senttimetriä pitkän laudan. Sen pitäisi olla käytännössä niin suuri, että kaikki ruoka-aineet pysyvät laudalla siltä putoamatta. 

Ennen kuin aloitat, aseta kostea paperipyyhe tai tiskirätti leikkuulaudan alle, jotta se ei lipeä paikoiltaan.

LUE MYÖS:

Tiesitkö: Tämä virhe on yleisin syy veitsen tylsyyteen!

Koti: Muovinen leikkuulauta on terän vihollinen – huolehdithan veitsistäsi hyvin?

Lähde: Real Simple

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Nämä kokkikoulussa opetettavat asiat jokaisen kotikokin pitäisi tietää: "Tulevat usein tarpeeseen"Vaihda nämä keittiövälineet mahdollisimman pian uusiin: "Voivat olla terveysriski"Käytätkö puista leikkuulautaa? Muista tämä: "Pahin virhe, jonka voit tehdä sen kanssa"Nämä keittiövälineet kannattaa vaihtaa uusiin mahdollisimman pian: "Voivat olla terveysriski"Kuusi yleistä, mutta vaarallista ruoanlaittotapaa – näistä kannattaa luopua välittömästi! Tiedätkö, mihin "kantohihnaa" hyödynnetään ruoanlaitossa? 11 lyömätöntä niksiä kotikeittiöön
RuoanlaittoKeittiöMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ti16:59
    Ruoka

    Tiesitkö? Korppujauhoille löytyy yllättävä korvaaja – Minna Kuukan neronleimaus!

  • ma14:50
    Takaisinvedot

    Pastakauhassa havaittu mahdollinen terveysriski – älä käytä!

  • 3.11.13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste