Tätä et tiennyt kananmunista – valkuainen paljastaa salaisuuden

shutterstock_139418165
Kananmunia – nam! Shutterstock

Kananmunat ovat yksi yleisimmistä ravinnonlähteistä maailmassa – ja samalla myös yksi monikäyttöisimmistä.

Kananmunia on pidetty arvokkaana ruokana jo esihistoriallisina aikoina ja ne ovat tärkeä osa eri ruokakulttuureja.

Kananmunia voi nauttia raakana tai kypsänä, keitettynä, paistettuna, kokkelina ja vaikka uppomunina. Munista syntyy niin Lähi-Idän shakshukaa, taiwanilaisia osteriomeletteja, meksikolaisia huevos rancheros -munia, italialaista frittataa kuin japanilaista okonomiyakia. Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin!

1. Maailmassa tuotetaan 69 miljoonaa tonnia kananmunia vuosittain

Kananmunia käytetään kaikkialla maailmassa yhteensä yli 800 miljardia kappaletta.

2. Keltuaisen väri riippuu kanan ruokavaliosta

Jos keltuaisen väri on tummankeltainen, kana on luultavasti syönyt vihanneksia. Hieman vaaleampi keltuainen viittaa maissiin ja alfalfaan ja täysin vaaleankeltainen keltuainen vehnään ja ohraan. 

3. Keskiverto kana munii 300-325 munaa vuodessa

Keskiverto kana munii melkein munan päivässä. Yhden munan tuottamiseen kestää kanalla 24-36 tuntia.

4. Valkuainen paljastaa munan tuoreuden

Tuoreen, rikotun munan tunnistaa kiinteästä valkuaisesta, joka ympäröi keltuaisen korkeana. Munan vanhetessa valkuainen vetistyy ja leviää laajemmalle. Tuore, rikkomaton muna vajoaa vesiastian pohjaan eikä hölsky heilutettaessa

5. Suomalainen syö keskimäärin noin 170 kananmunaa vuodessa, japanilainen 336

 

Lähteet: Siipikarjaliitto, Fox

***

0:51

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja