Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tätä et tiennyt kananmunista – valkuainen paljastaa salaisuuden

Kananmunia – nam!
Kananmunia – nam!Shutterstock
Julkaistu 23.01.2017 20:03

MTV LIFESTYLE

Kananmunat ovat yksi yleisimmistä ravinnonlähteistä maailmassa – ja samalla myös yksi monikäyttöisimmistä.

Kananmunia on pidetty arvokkaana ruokana jo esihistoriallisina aikoina ja ne ovat tärkeä osa eri ruokakulttuureja.

Kananmunia voi nauttia raakana tai kypsänä, keitettynä, paistettuna, kokkelina ja vaikka uppomunina. Munista syntyy niin Lähi-Idän shakshukaa, taiwanilaisia osteriomeletteja, meksikolaisia huevos rancheros -munia, italialaista frittataa kuin japanilaista okonomiyakia. Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin!

1. Maailmassa tuotetaan 69 miljoonaa tonnia kananmunia vuosittain

Kananmunia käytetään kaikkialla maailmassa yhteensä yli 800 miljardia kappaletta.

2. Keltuaisen väri riippuu kanan ruokavaliosta

Jos keltuaisen väri on tummankeltainen, kana on luultavasti syönyt vihanneksia. Hieman vaaleampi keltuainen viittaa maissiin ja alfalfaan ja täysin vaaleankeltainen keltuainen vehnään ja ohraan. 

3. Keskiverto kana munii 300-325 munaa vuodessa

Keskiverto kana munii melkein munan päivässä. Yhden munan tuottamiseen kestää kanalla 24-36 tuntia.

4. Valkuainen paljastaa munan tuoreuden

Tuoreen, rikotun munan tunnistaa kiinteästä valkuaisesta, joka ympäröi keltuaisen korkeana. Munan vanhetessa valkuainen vetistyy ja leviää laajemmalle. Tuore, rikkomaton muna vajoaa vesiastian pohjaan eikä hölsky heilutettaessa

5. Suomalainen syö keskimäärin noin 170 kananmunaa vuodessa, japanilainen 336

Lähteet: Siipikarjaliitto, Fox

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Missä kananmunia tulisi säilyttää, ja miksi "keski-ikäinen muna" on paras? Lue munafaktat!Mitä eroa oikeasti on valkoisilla ja ruskeilla kanamunilla? Munafaktat, joita et välttämättä vielä tiennytVoiko kananmunaa syödä, jos kuori on ruttuinen, keltuainen on tumma, tai siinä on punainen piste? Tätä "munavirheet" oikeasti tarkoittavatHyvää kansainvälistä munapäivää! Popsi poskeen kananmunia ja tee legendaarinen kastike munaperjantain kunniaksi – tässä hyödyt 7 yllättävää faktaa kananmunista – tiesitkö näitä?Huikea ravintopommi, jota kannattaa syödä: "Sisältää miltei kaikkia ihmisen tarvitsemia ravintoaineita"
KananmunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 21.8.07:46
    Ruoka

    Yksi seikka vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen merkittävästi

  • 22.7.07:45
    Ruoka

    Legendaarinen kastike jakaa mielipiteet – täydellinen varhaisperunoille!

  • 2.6.07:42
    Ruoka

    Munayllätys Kangasalla: "Mietimme, pitäisikö laittaa lotto vetämään"

  • 23.5.07:44
    Ruoka

    Älä missään nimessä tee keitetylle kananmunalle näin