Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hyvää kansainvälistä munapäivää! Popsi poskeen kananmunia ja tee legendaarinen kastike munaperjantain kunniaksi – tässä hyödyt

0:51Kananmunakastike – näin teet sen oikein
Julkaistu 11.10.2019 11:19

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Perjantaina vietetään kansainvälistä kananmunapäivää ympäri maailman, kertoo Siipikarjaliitto.  

Ylläolevalla videolla vinkit täydelliseen kananmunakastikkeeseen.

Kansainvälisen World Egg Dayn eli munapäivän tarkoituksena on muistuttaa kuluttajia kananmunien monista hyvistä ravitsemuksellisista ominaisuuksista sekä kananmunien maailmanlaajuisesti tärkeästä roolista ihmisten ravitsemuksessa.

Siipikarjaliitto muistuttaa, että maku, terveellisyys, puhtaus, monikäyttöisyys ja edullisuus ovat ominaisuuksia, jotka tekevät kananmunasta oivallisen ruoka-aineen. Siipikarjaliitto on puolueeton siipikarja-alan keskusjärjestö, joka toimii alan organisaatioiden ja tuottajien sekä viranomaisten välisenä yhdyssiteenä

Miksi kananmunaa kannattaa syödä?

Kananmunien voidaan nykyisten tutkimustulosten nojalla sanoa olevan terveellisiä peruselintarvikkeita. Kananmunissa on korkea proteiinipitoisuus, mutta alhainen kalorimäärä. Munat sisältävät monia tarpeellisia ravintoaineita kuten luteiinia, joka on hyväksi silmien terveydelle. Luteiinin määrä on kananmunissa vähäinen, mutta sen imeytyvyys kananmunasta on parhain muihin luteiinin lähteisiin verrattuna. 

Luteiinin lisäksi kananmunat ovat myös yksi parhaista koliinin ja erityisesti fosfatidyylikoliinin lähteistä. Tuoreessa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin ensimmäistä kertaa, että fosfatidyylikoliinin saanti ravinnosta oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua dementiaan. Kananmunia kannattaa nauttia siis myös aivojen terveyden tähden.

Suomessa munia tuotetaan lähes kolmellasadalla tilalla ja niiden vuosituotanto nousee tänä vuonna yli 76 miljoonan kilon. Suomalaiset syövät vuodessa munia reilut 12 kiloa eli noin 200 kappaletta per henkilö. Sekä tuotanto että kulutus ovat olleet nousussa viime vuosina, Siipikarjaliitosta kerrotaan.

Nappaa resepti: Milloin söit viimeksi? Kananmunakastike on retroruokien aatelia – näin teet klassikon superhelposti

Lähde: Siipikarjaliitto

Lisää aiheesta:

Suomalaisyritykseltä huikea munainnovaatio – tällaisia kananmunia et ole ennen maistanut!Muistatko vielä "Mene munalla töihin" -sloganin? Tutkijoiden mukaan kananmunia saa ja kannattaa edelleen syödä joka päiväRavitsemusterapeutti listasi yhdeksän parasta proteiininlähdettä – lisää nämä ruokavalioosi ja kehosi kiittää!Seitsemän erinomaista syytä syödä kananmunia aamupalaksi – joka ikinen päiväBuumi kasvaa Suomessa: Suomalaista laatumunaa viedään nyt myös maailmalle – "uskotaan olevan kysyntää"Suomessa voi syödä jopa raakana: Kananmunien kulutus on korkeimmillaan
RuokaKananmunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:11
    Ravintolat

    Legendaarinen texmex-ravintola yrityssaneeraukseen

  • 13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • 09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!