Mainos

Hyvää kansainvälistä munapäivää! Popsi poskeen kananmunia ja tee legendaarinen kastike munaperjantain kunniaksi – tässä hyödyt

Perjantaina vietetään kansainvälistä kananmunapäivää ympäri maailman, kertoo Siipikarjaliitto.  

Ylläolevalla videolla vinkit täydelliseen kananmunakastikkeeseen.

Kansainvälisen World Egg Dayn eli munapäivän tarkoituksena on muistuttaa kuluttajia kananmunien monista hyvistä ravitsemuksellisista ominaisuuksista sekä kananmunien maailmanlaajuisesti tärkeästä roolista ihmisten ravitsemuksessa.

Siipikarjaliitto muistuttaa, että maku, terveellisyys, puhtaus, monikäyttöisyys ja edullisuus ovat ominaisuuksia, jotka tekevät kananmunasta oivallisen ruoka-aineen. Siipikarjaliitto on puolueeton siipikarja-alan keskusjärjestö, joka toimii alan organisaatioiden ja tuottajien sekä viranomaisten välisenä yhdyssiteenä

Miksi kananmunaa kannattaa syödä?

Kananmunien voidaan nykyisten tutkimustulosten nojalla sanoa olevan terveellisiä peruselintarvikkeita. Kananmunissa on korkea proteiinipitoisuus, mutta alhainen kalorimäärä. Munat sisältävät monia tarpeellisia ravintoaineita kuten luteiinia, joka on hyväksi silmien terveydelle. Luteiinin määrä on kananmunissa vähäinen, mutta sen imeytyvyys kananmunasta on parhain muihin luteiinin lähteisiin verrattuna. 

Luteiinin lisäksi kananmunat ovat myös yksi parhaista koliinin ja erityisesti fosfatidyylikoliinin lähteistä. Tuoreessa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin ensimmäistä kertaa, että fosfatidyylikoliinin saanti ravinnosta oli yhteydessä pienempään riskiin sairastua dementiaan. Kananmunia kannattaa nauttia siis myös aivojen terveyden tähden.

Suomessa munia tuotetaan lähes kolmellasadalla tilalla ja niiden vuosituotanto nousee tänä vuonna yli 76 miljoonan kilon. Suomalaiset syövät vuodessa munia reilut 12 kiloa eli noin 200 kappaletta per henkilö. Sekä tuotanto että kulutus ovat olleet nousussa viime vuosina, Siipikarjaliitosta kerrotaan.

Lähde: Siipikarjaliitto

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja