Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tätä ei uskoisi todeksi: Totuus kolhiintuneiden omenoiden terveyshyödyistä paljastui?

Shutterstock
Julkaistu 11.09.2016 18:05

MTV LIFESTYLE

Omenatarhuri Eliza Greenmanin mukaan kovia kokeneet omenayksilöt ovat paitsi mehukkaampia, myös terveellisempiä kuin moitteettomat yksilöt.

Kuvitellaan, että sinulla on kaksi omenaa – toinen on täynnä nirhaumia ja tummuneita kohtia, kun taas toisen pinta on täydellinen ja hurmaavan punainen. Kumman valitset?

Aivan, harva meistä valitsee kovia kokeneen yksilön, mutta puutarhuri Eliza Greenmanin mukaan "rumat" yksilöt ovat todellista terveysruokaa. 

– Uskon, että stressi voi tehdä hedelmästä superhedelmän. 

Greenmanin uskomus ei ole vailla pohjaa, sillä sen tukena on myös tutkittua tietoa.

Vuonna 2010 Ljubljanan yliopisto sai tutkimustuloksia, joiden mukaan nirhaumat ja ruhjeet hedelmässä saivat aikaan korkeamman antioksidanttipitoisuuden. Toinen, vuonna 2011 valmistunut tutkimus puolestaan havaitsi 10–20 prosenttia korkeampia fenoliyhdisteitä kolhiintuneissa hedelmissä. Fenoliyhdisteiden on useissa tutkimuksissa todettu vaikuttavan suotuisasti ihmisen terveyteen. 

Greenman valmistaa omenista siideriä ja on siksi testannut myös hedelmien sokeripitoisuuksia. Hänen mukaansa kolhituissa omenoissa on 2–5 prosenttia enemmän sokeria kuin kauniissa yksilöissä. Kun sokeria on enemmän, siiderissä on myös enemmän paitsi makua, myös alkoholia. 

Mitäpä jos valitsisitkin koriisi seuraavalla kerralla hieman nuhjuisempia yksilöitä?

Lähteet: Npr.org, Springerlink

Lisää aiheesta:

Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenVähäkalorinen ihmeruoka kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti – povataan yhtä suurta hittiä kuin naudanlihasta: "Et huomaa eroa"Terveellisenä pidetyssä juomassa yhtä paljon sokeria kuin limsassa? Kulutus laskussa ympäri maailmaaAvokadon kiven syöminen aiheuttaa kiivasta keskustelua: "Todelliset riskit ja hyödyt eivät ole vielä tiedossa"Suomalaisnainen säilytti vahapintaista omenaa pöydällä liki puoli vuotta ja lopputulos hämmästyttää – katso kuva!Huikeat terveysvaikutukset – oletko maistanut ruokakauppojen erikoisinta hedelmää?
HedelmätMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät
  • 10.9.17:02
    Ruoka

    Mistä tietää, että omena on kypsä?

  • 10.8.17:33
    Ruoka

    Syötkö jo? Tätä hedelmää ehdotetaan uudeksi superruoaksi

  • 2.8.09:54
    Ruokaniksit

    Oletko hoksannut tehdä näin klementiinille? Täydellinen kesäherkku syntyy vaivatta

  • 31.7.08:28
    Takaisinvedot

    Ostitko tällaisen hedelmätuotteen pääkaupunkiseudun K-kaupasta? Ruokavirastolta varoitus

  • 24.6.17:28
    Ruoka

    Yllättävä yksityiskohta paljastaa kypsän ja hyvän vesimelonin ruokakaupassa