Tästä tiedät, että sinulle tarjotaan ravintolassa taatusti valmisruokaa

hampurilainen kokki ravintola
Tämän hampurilaisen sämpylä ei ainakaan ole uunituore, ravintolassa leivottu versio. Shutterstock

Miten ravintolassa tunnistaa, onko ruoka paikan päällä valmistettua vai tullut valmiina purkista tai pakastimesta?

Pikaruokalat ja ketjuravintolat käyttävät aterioissaan monenlaisia valmiskomponentteja, jotka paitsi helpottavat ruoan valmistusta myös nopeuttavat annoksen päätymistä keittiöstä asiakkaan pöytään. Mutta mistä niin sanotusti hyvässä ravintolassa voi tunnistaa, onko ruoka tullut purkista, pakastimesta tai sisältääkö se kenties uudelleenlämmitettyjä tähteitä?

1. Kuinka nopeasti ruoka tulee pöytään?

Tuoreista raaka-aineista paikan päällä valmistetun aterian valmistuminen vie luonnollisesti hieman enemmän aikaa kuin valmiskompontenteista kasatun annoksen saapuminen pöytään. Toki ”paremmissakin” ravintoloissa pystytään nopeuttamaan prosessia tekemällä annosten suhteen esivalmisteluja. Jos ruoka tulee kuitenkin muutamassa minuutissa pöytään, pitäisi hälytyskellojen soida.

2. Ruokalista on monen sivun mittainen, sadan annoksen kokoelma

Jos ruokalista vaikuttaa epäilyttävän pitkältä ja sisältää sivukaupalla vaihtoehtoja, on olemassa suuri mahdollisuus, että osa ruoasta tulee suoraan pakkasesta tai purkista. Yksikään ravintola ei pidä sadan eri annoksen raaka-aineita päivittäin tuoreena keittiössään, koska se ei yksinkertaisesti ole kannattavaa.

3. Kyseessä on edullinen ketjuravintola

Jos syöt tunnetussa ja suositussa ketjuravintolassa, jonka ruokalista on yhteneväinen joka ikisessä paikassa, on hyvin todennäköistä, että ainakin osa ruoasta on massatuotettua, pakastettua ja lämmitetty sekä aseteltu lautaselle tarkkojen ketjuohjeiden mukaan. Myös annoksen hinta voi paljastaa totuuden. Tämä ei tietenkään tee ruoasta automaattisesti huonoa.

4. Ruokalistan kaikki kalaruoat ovat friteerattuja

Kalan friteeraaminen ja paneroiminen on ovela tapa piilottaa se fakta, että ruoaksi käytettävä raaka-aine on peräisin pakkasesta. Välttämättä edes paneeraus ei ole ravintolan itse tekemä.

5. Pienet muutokset annoksissa eivät ole mahdollisia

Jos et voi esimerkiksi allergian vuoksi saada kasvislasagneannoksesta sieniä pois, on kastike tai jopa koko lasagne luultavasti peräisin pakastimesta tai purkista. Kun ravintola ei suostu tekemään annoksiin pieniä muutoksia, on se yleensä merkki siitä, että annoksia ei tehdä tuoreena paikan päällä.

6. Ruoka maistuu tai näyttää pakastetulta

Joskus ruoan pakastamisen voi jopa maistaa! Pakastaminen muuttaa ruoan rakennetta – ja tiettyjen raaka-aineiden kohdalla jopa makua. Pakastaminen itsessään ei tietenkään tee ruoasta automaattisesti huonoa, mutta jos pakastamisen näkee ja maistaa, ei ruoka ole välttämättä rahan arvoista.

Lähde: Mashed

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2017.

***

0:35

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja