Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tästä tiedät, että sinulle tarjotaan ravintolassa taatusti valmisruokaa

Tämän hampurilaisen sämpylä ei ainakaan ole uunituore, ravintolassa leivottu versio.
Tämän hampurilaisen sämpylä ei ainakaan ole uunituore, ravintolassa leivottu versio.Shutterstock
Julkaistu 30.06.2019 18:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten ravintolassa tunnistaa, onko ruoka paikan päällä valmistettua vai tullut valmiina purkista tai pakastimesta?

Pikaruokalat ja ketjuravintolat käyttävät aterioissaan monenlaisia valmiskomponentteja, jotka paitsi helpottavat ruoan valmistusta myös nopeuttavat annoksen päätymistä keittiöstä asiakkaan pöytään. Mutta mistä niin sanotusti hyvässä ravintolassa voi tunnistaa, onko ruoka tullut purkista, pakastimesta tai sisältääkö se kenties uudelleenlämmitettyjä tähteitä?

1. Kuinka nopeasti ruoka tulee pöytään?

Tuoreista raaka-aineista paikan päällä valmistetun aterian valmistuminen vie luonnollisesti hieman enemmän aikaa kuin valmiskompontenteista kasatun annoksen saapuminen pöytään. Toki ”paremmissakin” ravintoloissa pystytään nopeuttamaan prosessia tekemällä annosten suhteen esivalmisteluja. Jos ruoka tulee kuitenkin muutamassa minuutissa pöytään, pitäisi hälytyskellojen soida.

2. Ruokalista on monen sivun mittainen, sadan annoksen kokoelma

Jos ruokalista vaikuttaa epäilyttävän pitkältä ja sisältää sivukaupalla vaihtoehtoja, on olemassa suuri mahdollisuus, että osa ruoasta tulee suoraan pakkasesta tai purkista. Yksikään ravintola ei pidä sadan eri annoksen raaka-aineita päivittäin tuoreena keittiössään, koska se ei yksinkertaisesti ole kannattavaa.

3. Kyseessä on edullinen ketjuravintola

Jos syöt tunnetussa ja suositussa ketjuravintolassa, jonka ruokalista on yhteneväinen joka ikisessä paikassa, on hyvin todennäköistä, että ainakin osa ruoasta on massatuotettua, pakastettua ja lämmitetty sekä aseteltu lautaselle tarkkojen ketjuohjeiden mukaan. Myös annoksen hinta voi paljastaa totuuden. Tämä ei tietenkään tee ruoasta automaattisesti huonoa.

4. Ruokalistan kaikki kalaruoat ovat friteerattuja

Kalan friteeraaminen ja paneroiminen on ovela tapa piilottaa se fakta, että ruoaksi käytettävä raaka-aine on peräisin pakkasesta. Välttämättä edes paneeraus ei ole ravintolan itse tekemä.


5. Pienet muutokset annoksissa eivät ole mahdollisia

Jos et voi esimerkiksi allergian vuoksi saada kasvislasagneannoksesta sieniä pois, on kastike tai jopa koko lasagne luultavasti peräisin pakastimesta tai purkista. Kun ravintola ei suostu tekemään annoksiin pieniä muutoksia, on se yleensä merkki siitä, että annoksia ei tehdä tuoreena paikan päällä.

6. Ruoka maistuu tai näyttää pakastetulta

Joskus ruoan pakastamisen voi jopa maistaa! Pakastaminen muuttaa ruoan rakennetta – ja tiettyjen raaka-aineiden kohdalla jopa makua. Pakastaminen itsessään ei tietenkään tee ruoasta automaattisesti huonoa, mutta jos pakastamisen näkee ja maistaa, ei ruoka ole välttämättä rahan arvoista.

Lähde: Mashed

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2017.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Moni luottaa aisteihinsa arvioidessaan ruoan syömäkelpoisuutta – "nuuhkaisutesti" ei pysty paljastamaan ruoan turvallisuuttaSeitsemän asiaa, jotka pikaruokaravintoloiden työntekijät toivovat sinun tietävänVältäthän tiettyjä ruokia? Älä koskaan syö näitä lentokentälläTästä tiedät, että sinulle tarjotaan ravintolassa valmisruokaa Pahimmat pöytätavat listattiin – ethän sorru näihin?"Painukaa h****ttiin ja syökää tavallista ruokaa" – 5 painajaismaista asiakasta ravintoloista
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • Eilen11:05
    Suklaa

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • Eilen08:15
    Aamiainen

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee

  • ti11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • ti09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää