Tästä syystä yksin syöminen ei todellakaan kannata – voi olla hurjat seuraukset

yksinsyöminen
Tutkimuksen mukaan yksinsyöminen oli haitallista erityisesti miehille, sillä ruokailutottumukset eivät olleet silloin parhaimmillaan. Shutterstock

Ihmisillä, jotka syövät suurimman osan aterioistaan yksin, voi olla suurempi riski sairastua sydänsairauksiin ja diabetekseen, paljastaa tutkimus.

Tuoreessa korealaisessa tutkimuksessa kävi ilmi, että miehet, jotka söivät yksin vähintään kaksi kertaa päivässä, sairastivat todennäköisemmin metabolista oireyhtymää verrattuna seurassa ruokaileviin.

Tutkimuksessa vertailtiin 7 725 eteläkorealaisen aikuisen terveystietoja ja kyselyvastauksia, joissa selvitettiin, kuinka usein he söivät yksin.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että yksin syövillä miehillä oli jopa 45 prosenttia suurempi riski ylipainoon ja 64 prosenttia suurempi riski metaboliseen oireyhtymään, vaikka huomioon otettiin myös tupakoinnin, alkoholin, iän, liikunnan ja koulutustason vaikutus tulokseen.

Naisilla vaikutus ei ollut yhtä selkeä. Naisilla, jotka söivät vähintään kaksi kertaa päivässä yksin, oli 29 prosenttia todennäköisemmin metabolinen oireyhtymä verrattuna niihin, jotka söivät aina seurassa. Ero kuitenkin hävisi, kun muu elämäntyyli otettiin huomioon.

Tutkijoiden mukaan perheiden koko on monilla alueilla maailmalla pienentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana. Samalla yhden hengen talouksia on tullut enemmän, ja ruokailutavat ovat muuttuneet entistä epäsäännöllisemmiksi, epämuodollisemmiksi ja yksilöllisemmiksi.

Yksinäiset syövät todennäköisemmin pikaruokaa ja valmisruokia

Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että yksin syövät ihmiset voivat olla yksinäisiä ja sosiaalisesti eristäytyneitä. Yksin syövät valitsevat lautaselleen todennäköisemmin epäterveellisiä ruokia, vähemmän kasviksia ja syövät epäsäännöllisesti.

– Yksinäisiltä ihmisiltä puuttuvat vahvat sosiaaliset tukiverkostot, ja siksi he ovat herkempiä fyysiselle kulutukselle, stressille ja ahdistukselle, selittää yksinäisyyden ja terveyden yhteyttä aiemmin tutkinut Andrew Abey New Jerseyn yliopistosta.

– Vastapainona heillä on suurempi riski stressiin liittyvien sairauksien, kuten sydänsairauden, diabeteksen ja korkean verenpaineen kehittymiselle.

Sosiaalisen tuen puute voi myös johtaa siihen, että yksinäisten ihmisten on hankalampi olla määrätietoisia ja motivoituneita.

– Motivaationpuute voi johtaa huonoihin ruokavalintoihin ja helpoimpaan ja lohtua tuovaan vaihtoehtoon tyytymiseen, hän kertoo.

Yksinäisetkin ihmiset voivat kuitenkin vaikuttaa terveyteensä: kaikki alkaa terveellisistä ruokavalinnoista. Abey suosittelee suunnittelemaan etukäteen helposti saavutettavia tavoitteita ja pysymään niissä. Kokonainen ateria kannattaa valmistaa, vaikka olisikin vain yksin syömässä.

Lähteet: Time, NBC News

***

Kokeile kotona esimerkiksi tätä helppoa reseptiä!


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja