Suomalaiset olisivat valmiita tuomaan perinteiseen joulupöytään kotimaista kalaa ja bataattiruokia. Joulupöydän perinteet pitävät kuitenkin edelleen vahvasti pintansa, selviää Suomalaisen Työn Liiton teettämästä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksesta.
Taloustutkimuksen tekemässä Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksessa reilulta tuhannelta suomalaiselta kysyttiin perinteisen joulupöydän tärkeimpiä ruokalajeja ja mikä uusi ruokalaji sopisi jouluun.
– Perinteinen suomalainen joulupöytä on varsin runsas, eivätkä suomalaiset halua sitä suuresti uudistaa. Klassikkojen rinnalla suomalaiset olisivat valmiita kuitenkin kokeilemaan esimerkiksi uusia kalaruokia ja bataattilaatikkoa. Jouluvalmisteluissa suomalaiset ruuat ovat vahvasti pääroolissa. Ostamalla joulupöytään ja lahjaksi kotimaisia herkkuja on mahdollisuus tukea suoraan suomalaista työtä, Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala kertoo.
Uusina jouluruokina suomalaiset toisivat perinteiseen joulupyötään kotimaisesta kalasta ja bataatista valmistetut ruokalajit. Myös marjajälkiruuat ja punajuuriruuat voisivat suomalaisten mielestä sopia joulupöytään. Vastaajista 15 prosenttia haluaa pitää perinteisen joulupöydän täysin muuttumattomana.
– Bataatin suosio näkyy myös Suomalainenjoulu.fi-sivustollamme. Bataattilaatikko oli viime joulun haetuin resepti heti joulukinkun jälkeen, ja myös tänä vuonna on bataattilaatikon ohjeita haettu joulusivustoltamme paljon, Jokke Eljala kertoo.
Kinkku on joulupöydän kunkku
Joulupöydän tärkein herkku on perinteisesti kinkku. Erityisesti miehet nostavat kinkun tärkeimmäksi. Naisista noin puolet pitää kinkkua joulupöydän tärkeimpänä ruokalajina. Graavikalat ja laatikot ovat suomalaisten mielestä kinkun jälkeen joulupöydän tärkeimmät ruokalajit.
